WRÓBEL, J. Algoritmus ICP (Iterative Closest Point) pro sesazování mraku bodů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2018.

Posudky

Posudek vedoucího

Procházková, Jana

Student v rámci BP zpracoval algoritmus Iterative closest point (ICP), který slouží pro sesazování mračen bodů. Cíle práce byly: nastudování problematiky, shrnutí možných vylepšení algoritmu a následná implementace. Tyto cíle student splnil bez připomínek. Ke zlepšení algoritmu popsal metodu ukládání dat kd-tree a vylepšení v podobě výpočtu vzdálenosti. Student pracoval velmi samostatně a práce je napsána přehledně a bez chyb. Implementace programu byla otestována na reálných datech důlních šachet a pracuje také velmi dobře.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita C
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Martišek, Karel

Bakalářská práce se zabývá algoritmem ICP (Iterative Closest Point). Tento algoritmus iterativním způsobem sesazuje dvě navzájem posunutá či natočená mračna bodů (např. známý model a nově přidaná data). Rozsah práce je 39 stran. Práce začíná shrnutím potřebných poznatků z maticového počtu, pokračuje popisem samotného ICP algoritmu a končí implementací algoritmu a jeho použitím na reálných datech. Teoretická část práce je z matematického pohledu zpracována velmi pečlivě a obsahuje vše potřebné pro následnou praktickou část. Pochvalu zaslouží využití datové struktury KD-strom, díky níž lze při běhu algoritmu řádově zrychlit proces vyhledávání nejbližších bodů. Programové zpracování v jazyce C# je plně funkční a efektním i efektivním způsobem prezentuje využití algoritmu na reálných datech ze 3D skeneru. Uživatel načte dvě mračna bodů určená pro sesazení, může upravit jejich počáteční posunutí a natočení, může nastavit podíl bodů, které budou během chodu algoritmu skutečně využity, a následně sledovat velmi pěkně vizualizovaný iterativní proces sesazování. Z grafického a stylistického hlediska je práce rovněž v pořádku, byť jistý počet překlepů a zdvojených či chybějících slov se v ní nalézt dá. Student prokázal, že je schopen splnit zadání práce v požadované kvalitě a rozsahu. Bakalářskou práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací B
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 109644