HROCH, M. Studium distribuce halogenovaných difenyletherů do složek životního prostředí [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2012.

Posudky

Posudek vedoucího

Vávrová, Milada

Ing. Martin Hroch nastoupil na doktorské studium studijního oboru Chemie a technologie ochrany životního prostředí v roce 2005/2006, bezprostředně po ukončení magisterského studijního programu ve stejném studijním oboru. Ve svých experimentech nenavazoval na výsledky své diplomové práce, přihlásil se k řešení naprosto odlišné problematiky, jejíž úskalí se snažil rychle zvládnout. Ve čtvrtém roce studia přestoupil na kombinovanou formu studia DSP (listopad 2009), a to v souvislosti s nástupem do zaměstnání v podniku Metalšrot se sídlem v Tlumačově. Jeho působení na pracovišti, kde během krátké doby měl rychlý karierní vzestup současně zde neměl možnost pokračovat v jakýchkoliv experimentech, mělo za následek pozdější odevzdání disertační práce. Během doktorského studia Ing. Martin Hroch plnil nejen své pedagogické povinnosti předepsané v tomto období studijním a zkušebním řádem DSP, ale také se aktivně zapojoval do veškerého dění na ústavu a FCH VUT v Brně. V průběhu svého pedagogického působení participoval zejména na výuce v oblasti organické chemie, kde vedl praktika a výpočtová cvičení z předmětů Organická chemie I a II, dále vedl některá Praktická cvičení z instrumentální analýzy a Praktická cvičení z environmentální analýzy. Jako člen organizačního výboru evropského symposia EMEC7 a 8. ročníku Školy hmotnostní spektrometrie se aktivně podílel na organizaci těchto akcí. Pro splnění cílů své doktorské disertační práce prostudoval množství odborné literatury a výborně se tak připravil na řešení experimentálních úkolů; pro získání maximálních teoretických i praktických poznatků z oblasti instrumentální analýzy se zúčastňoval celé řady krátkodobých i dlouhodobých školení organizovaných vysokými školami a Akademií věd ČR, případně firmami dodávajícími příslušnou přístrojovou techniku. Pro úspěšné řešení celé oblasti environmentální analýzy biotických a abiotických matric musel Ing. Martin Hroch zvládnout celou škálu preanalytických i analytických technik, které následně zúročil ve své disertační práci. Výsledky své práce průběžně prezentoval na seminářích, konferencích a sympoziích v ČR i v zahraničí, zde převážně formou posterů. Z předložené disertace je zřejmé, že zpracoval značné množství odlišných biotických matric, jejichž zpracování bylo v některých případech velmi obtížné; ze získaných výsledků potom odvodil správné závěry. Za velmi přínosné považuji především to, že se ve své disertaci snažil porovnat své údaje s údaji získanými v ČR i v zahraničí; tyto údaje vesměs porovnával graficky. Na základě uvedených skutečností lze konstatovat, že Ing. Martin Hroch předložil hodnotnou disertační práci zaměřenou na monitoring PBDE ve složkách životního prostředí, obsahující řadu prioritních výsledků, a proto doporučuji přijmout jeho práci k obhajobě a jmenovanému udělit po jejím úspěšném průběhu hodnost Ph.D.

Navrhovaná známka

Posudek oponenta

Hajšlová, Jana

Předložená dizertační práce se zaměřila na velmi aktuelní problematiku. Výskyt bromovaných difenyletherů (PBDE) v ekosystému a jejich vstup do potravních řetězců přináší s ohledem na jejich perzistenci a bioakumulační potenciál závažná zdravotní rizika. Hexa-BDE a hepta-BDE jsou dokonce uváděny Stockholmskou konvencí na seznamu perzistentních organických polutantů (POPs), jejichž používání j nutné eliminovat. Důležitým nástrojem ochrany životního prostředí a populace je sledování výskytu PBDE v biondikačních matricích. Doktorand v úvodní části komplexně zhodnotil všechny související aspekty včetně analytických metod pro sledování PBDE v různých typech matric. Tento literární přehled vycházející z celkem 177 citací tuzemských i zahraničních studií je aktuelní a dokumentuje dobré teoretické znalosti doktoranda. Vlastní Experimentální část vychází z dobře založeného a zdůvodněného konceptu a detailně charakterizované metodik. V části výsledky a diskuze, ve které jsou prezentovány výsledky analýz různým typů rostlinných matric a ryb pro indikaci zátěže terestrického a vodního ekosystému přináší řadu grafických prezentací dokumentující souhrnné hladiny PBDE a spektrum stanovených kongenerů. Výsledky jsou konfrontovány s výstupy zahraničních studií a výstižně komentovány. Zatímco v případě analýz ryb se lze setkat s dobře kvantifikovatelnými hladinami cílových analytů, vyšetřování rostlinných bioindikátorů je do jisté míry v případě PBDE dosti problematické, neboť tyto látky se vyskytují často v ultrastopových koncentracích a proto nejistota měření může být v případě hladin na úrovni limitů kvantifikace značná. Souhrnné zhodnocení dizertační práce: Předložená dizertační práce přináší řadu originálních poznatků, které dokumentují zátěž vybraných lokalit v rámci České a Slovenské republiky závažnými POPs reprezentující skupinu PBDE. Podrobně je doložena distribuce vybraných majoritních kongenerů v bioindikátorových matricích. I přes některé drobné připomínky považuji dizertační práci za vysoce hodnotnou. Závěr Předložená dizertační práce Ing. Martina Hrocha splňuje po stránce vědecké, obsahové a formální požadavky stanovené příslušnými vyhláškami pro získání vědecké hodnosti Ph.D. S přihlédnutím k této skutečnosti navrhuji, aby tato byla Ing. Martinu Hrochovi po úspěšné obhajobě dizertační práce udělena (studijní obor 2805V003 Chemie životního prostředí).

Navrhovaná známka

Otázky

Kráčmar, Stanislav

Předložená dizertační práce je experimentálně zaměřena a je členěna do 8 kapitol dle běžných zvyklostí. Celkem je sepsána na 140 stranách, je tvořena textem, tabulkami, grafy, obrázky a publikačními aktivitami dizertanta. Teoretická část zaujímá 52 stran. Experimentální část tvořená popisem rostlinných a živočišných indikátorů, přístrojů a analytických metod je uvedena na 16 stránkách. Kapitola Výsledky a Diskuze zaujímají 29 stran. Závěry práce jsou uvedeny na 3 stranách. Kapitola Seznam literatury je tvořena 177 citacemi domácích a zahraničních autorů (drobné nesrovnalosti jsem zaznamenal pouze u zdroje 30). Závěry vycházejí z uvedených výsledků, jsou výstižné, dle mého názoru správně interpretovány a mohou sloužit pro další zkoumání dané problematiky. Doporučuji pokračovat v řešení problematiky se zaměřením na netradiční obiloviny (proso, pohanka) a živočišnou matrici (pastevní odchovy jalovic, ovcí a koz), popř. mléko. Celkové zhodnocení dizertační práce: Předložená dizertační práce přináší řadu nových, případně zpřesňujících vědeckých poznatků z oblasti distribuce halogenovaných difenyletherů do matric rostlinného a živočišného původu při zohlednění různých lokalit v rámci České republiky a Slovenska. I přes některé drobné připomínky hodnotím dizertační práci jako výbornou a zdařilou. Závěr Předložená dizertační práce pana Ing. Martina Hrocha splňuje po stránce vědecké, obsahové a formální požadavky stanovené příslušnými vyhláškami pro získání vědecko-akademické hodnosti. Na základě uvedeného navrhuji panu Ing. Martinu Hrochovi po úspěšné obhajobě dizertační práce udělení vědecko-akademické hodnosti Ph.D. ve studijním oboru 2805V003 Chemie životního prostředí. V Kroměříži dne 15. února 2012 prof. Ing. Stanislav Kráčmar, DrSc.

Navrhovaná známka

Otázky

Šucman, Emanuel

I. Základní údaje o předložené práci Práce se zabývá vytvořením metodického zázemí a jeho aplikací na stanovení halogenovaných difenyletherů v rostlinném materiálu, tkáních ryb a ptáků v různých oblastech ČR. Předložená práce má celkově 114 stran textu vlastní práce a 26 stran Příloh, které jsou tvořeny tabulkami výsledků Tabulka 33 až Tabulka 58 a Obrázkem 48. Ve vlastní práci jsou údaje doprovázeny 47 obrázky a 32 tabulkami. Přílohy dále tvoří Profil autora, Publikační aktivity, Přednášky a Plakátová sdělení. Seznam použité literatury obsahuje 177 citací. Práce je členěna do osmi částí, z nichž klíčové jsou kapitoly Úvod; Současný stav řešené problematiky; Experimentální část; Výsledky a diskuze a Závěr. Přílohy pak obsahují tabulky experimentálních výsledků práce. II. Téma a struktura předložené práce. Výběr tématu práce považuji za velmi aktuální a potřebný. Problematika polybromovaných retardátorů hoření, otázky jejich obsahů ve složkách životního prostředí, potravinách (ryby), či jejich toxicity jsou velmi aktuální. Pro tyto látky, představující závažné znečistění složek životního prostředí, či potenciální ohrožení spotřebitele, je vývoj analytických metod potřebných k jejich stanovení na požadovaných koncentračních hladinách trvalým úkolem analytické chemie, stejně jako jejich vlastní stanovení, tj. znalost koncentračních hladin v uvedených komoditách. Vývoj nových a neustálé zlepšování parametrů stávajících metod (analytických, ekonomických ad.) je nezbytný k tomu, aby tyto analyty bylo možno spolehlivě stanovit. V předložené práci je probírána možnost použití plynové chromatografie včetně postupů přípravy vzorků pro stanovení důležitých kongenerů polybromovaných difenyletherů v uvedených typech matric. Pozornost je odpovídajícím způsobem věnována i možnostem použití různých metod a činidel pro extrakci analytů a čistění extraktů. I. Dosažené experimentální výsledky Jak je uvedeno v částech 10 Publikační aktivity (6), 11 Přednášky (4), 12 Plakátová sdělení (8) výsledky obsažené v práci byly odpovídající formou zveřejněny doma i v zahraničí. Soubor výsledků představuje cenný soubor dat o hladinách těchto polutantů v životním prostředí v různých částech ČR. II. Závěr Doktorskou disertační práci s názvem „Studium distribuce halogenovaných difenyletherů do složek životního prostředí“ předloženou Ing. M. Hrochem považuji za přínosnou. Dosažené experimentální výsledky dokládají schopnost doktoranda samostatně vědecky pracovat a své výsledky presentovat. Na závěr svého posudku proto konstatuji, že uvedená disertační práce splňuje požadavky kladené na disertační práce dle § 47, odst. 4, zákona č.111/1998 Sb. O vysokých školách. Proto doporučuji práci přijmout k obhajobě a po jejím úspěšném obhájení a po splnění dalších podmínek vyžadovaných studijním řádem FCH VUT v Brně udělit Ing. M. Hrochovi akademický titul Ph.D.

Navrhovaná známka

Otázky

eVSKP id 51599