PERNICA, J. Stanovení silových účinků a pevnostní výpočet skříně válcového drtiče zrna S 1200 [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2008.

Posudky

Posudek vedoucího

Škopán, Miroslav

Celkově je práce členěna vcelku přehledně. Diplomant v ní předkládá konstrukční návrh skříně válcového drtiče zrna. Protože se jedná o zcela nový typorozměr, musel diplomant provést podrobnou analýzu zatížení a možných provozních stavů, což se mu plně zdařilo. V úvodu práce dále provedl fundovaný kritický rozbor typických řešení skříní u řady výrobců a stanovil pravděpodobné trendy vývoje. Těžiště práce lze spatřovat ve výpočtové části, kde je podrobně uvedena napěťová analýza skříně drtiče a provedeny i další výpočty potřebné pro řešení konstrukce (ložiska, střižný mechanismus). Diplomová práce má ve výpočtové části nadprůměrnou úroveň – jedná se o těžiště práce. Výkresová část obsahuje sestavu drtiče (bez válců), podsestavy hlavních rámů a svařovací podsestavy bočnic. K této části nemám zásadní připomínky. V práci se však diplomant nevyhnul některým drobným chybám i když zpravidla jen formálního charakteru. Zejména lze mít k předložené práci tyto připomínky: - drobné překlepy, gramatické chyby, některé neobratné stylistické tvary, - nedostatečné používání odkazů v textu práce, - chybné číslování kapitol a odkazy na neexistující kapitoly (str. 28, dále kap. 4.1 až 4.2), - nesmyslné používání velkého počtu platných číslic ve výpočtech (ca 8), kde jsou voleny různé koeficienty, ovlivňující přesnost, - chybné označení funkce arc cos (rov. 18, 21) Práce diplomanta je původní a splňuje požadavky zadání.Výše uvedené výhrady jsou spíše formálního charakteru a nesnižují jinak nadprůměrnou úroveň práce. Diplomant ve své práci prokázal odpovídající znalosti studovaného oboru a schopnost budoucí samostatné konstruktérské práce.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis C
Práce s literaturou včetně citací B
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Kovář, Stanislav

Předložená diplomová práce svoji formou i obsahem naprosto splňuje požadavky kladené na studenta završujícího studium na fakultě strojního inženýrství. Nový projekt firmy ROmiLL - S1200/400 - nebyl jen pouhým převzetím a patřičným zvětšením již vyráběné produkce. Zařízení přinášelo již v etapě svého zrodu vzhledem ke své nadstandardní velikosti řadu technických neznámých. S provozováním obdobného typorozměru drtícího stroje nebyly totiž žádné vlastní praktické zkušenosti, a proto bylo nutno ve větší míře než obvykle využít moderní výpočtové metody pro pevnostní kontrolu a omezit tak v maximální míře rizika při budoucím testování funkčního prototypu stroje. V úvodních částech diplomové práce provedl autor rozsáhlý a důkladný průzkumu světového trhu s drtící technikou, všímal si podstatných technických parametrů a z nich vyvodil současné světové trendy ve vlastní konstrukci. Údaje jsou uspořádány do přehledných grafů a závěrečné tabulky potvrzují vhodnost zvolené koncepce firmy ROmiLL. Velice kvalitně jsou zpracovány vlastní technické výpočty daného rozsahu. Vhodně je zařazena teoretická část zabývající se problematikou drcení a stanovení vlastního zatížení stroje i otáček drtících válců v optimální hodnotě. Těžištěm vlastního výpočtu je ale pevnostní kontrola nosné skříně drtiče (rámu) a kyvného rámu bezpečnostního odskoku válce. Zde je nutno obzvláště zdůraznit autorův přístup k řešení problematiky, kdy se nespoléhal pouze na výsledky generované PC a příslušným softwarem, ale tzv. v prvním kole použil klasické výpočtové metody, byť aplikované na zjednodušených výpočtových modelech. Ovšem získané výsledky poskytly v relativně krátké době základní představy o působících napětích a deformacích. Tento přístup je inženýrský a v praxi hojně používaný pro rychlou orientaci v technickém problému. Z této kapitoly je dále možno obzvláště vyzdvihnout pasáž týkající se modifikace tvaru kyvného rámu odskokového válce, kdy se nejvíce naplnila očekávání zadavatelů. Přehledným způsobem prezentováné výsledky klasického výpočtu a výpočtu pomocí MKP umocňují celkový dojem. Uvedené tabulky mají velkou vypovídací hodnotu a jsou pro další vývojovou práci ve firmě ROmiLL cenným zdrojem poznatků pro každodenní praxi. Kvalita diplomové práce pana Pernici je natolik vysoká, že dala reálný základ pro konečné rozhodnutí o dopracování celého projektu nového drtiče s válci o jmenovitém průměru 400 mm ve firmě RomiLL a zahájila přípravu výroby funkčního prototypu. Eventuální zavedení do výroby však bude ještě vyžadovat provedení řady vhodných zkoušek a měření. Ta mohou samozřejmě vést společně se zkušenostmi z výroby a montáže k určitým modifikacím prvotních představ. V každém případě diplomová práce pana Pernici pomohla vytvořit optimistickou atmosféru při úvahách o budoucnosti technologie drcení s válci velkých průměrů a tím i lepšími poměry vtahování částic suroviny do spáry mezi válci.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací B
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 12242