BŘEZINOVÁ, L. Barvení bavlny reaktivními barvivy. [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2008.

Posudky

Posudek vedoucího

Fasurová, Naděžda

Posudek na diplomovou práci Lenky Březinové Diplomová práce Lenky Březinové s názvem "Barvení bavlny reaktivními barvivy" bylo zaměřeno na barvení s použitím barviva Bezaktiv rot S-B (Bezema). Barvení bavlny bylo provedeno vytahovacím způsobem, izotermním zahříváním při 60 °C při koncentraci vybarvení 0,5 a 2%. Při barvení byly měněny tyto parametry: poměr lázně, koncentrace alkálie, koncentrace elektrolytu a typ použitého elektrolytu. V diplomové práci bylo sledováno, jak se bude měnit výsledný odstín vybarvené bavlny se změnou poměru lázně. V práci byly porovnány hodnoty barevných odchylek, stálosti ve vodě a v otěru a byla kontrolně sledována koncentrace formaldehydu v ustalovaných vzorcích. Vybarvené vzorky jsou přiloženy ve vzorkovnici. Experimentální část práce byla rozvržena optimálně. Zpracované výsledky byly správně provedeny a včas konzultovány. Během diplomové práce projevila samostatnost při řešení problémů spojených s barvením a jednotlivými zkouškami vzorků. Zpracování naměřených dat se věnovala velmi pečlivě. V literární části práce se zaměřila na teoretický základ barvení reaktivními barvivy a současným trendům věnovala méně pozornosti. Při práci s odbornou literaturou se vyskytly problémy, které řešila konzultačně. Výsledky literární studie byly odevzdány se zpožděním. Lenka Březinová splnila všechny naplánované úkoly a cíle práce. Diplomovou práci Lenky Březinové tedy doporučuji k obhajobě a hodnotím stupněm velmi dobře (B). V Brně dne 26. 05. 2008 Mgr. Naděžda Fasurová, Ph.D.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování C
Využití poznatků z literatury B
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Prchal, Václav

Str.8 - Uvádíte, že většina žlutých a oranžových barviv mají relativně malou molekulu.Vysvětlete, proč malé molekuly mají většinou žluté odstíny? Str.10 - Funkce auxochromu je chybně interpretovaná. Odpovězte správně Str.1O- Vysvětlete funkci můstku se zřetelem na barevný odstín barviva. Str. 14 - Jaký je zásadní rozdíl ve složení barvící lázně při vytahovacím a napouštěcím postupu?

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků B
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Využití literatury a její citace B
Úroveň jazykového zpracování A
Formální úroveň práce – celkový dojem B
Závěry práce a jejich formulace B
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 2561