METLICKÝ, M. Design protipožárního respirátoru [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2012.

Posudky

Posudek vedoucího

Křenek, Ladislav

Tvarově a celkově vizuálně kultivovaný a po technické stránce detailně propracovaný projekt. Oceňuji vysokou řemeslnou úroveň zpracování prezentačního modelu.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu B
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Řezníček, Svatopluk

Postup studenta při práci na vzniku bakalářské práce hodnotím jako důkladný včetně průvodní teoretické části. Výsledek navrhování považuji za rozumně ztvárněný funkční celek. Shlédneme-li variantní návrhy studenta, je výsledný design jednoznačně syntézou funkce s výtvarným hlediskem. Kladně hodnotím studentovy teoretické názory a úvahy ohledně estetiky i designu, kdy se zmiňuje o souladu čistoty s účelností, stejně jako důraz na ergonomii a použité technologie výroby. V přípravných skicách a variantách je vidět patrný posun od jednotlivých fází, kdy student sbírá poznatky v různých pohledů, avšak jeho rozptyl v hledání není příliš široký. Opatrně se zmiňuje o inspiraci a svém inovačním náhledu na vizuální podobu respirátoru. Postrádám v návrzích výtvarnou invenci v tvorbě lícnice respirátoru, kdy je možné využít čistoty linií v souladu s mimickými gesty obličeje, využití tvarování a použití transparentních materiálů pro viditelnost výrazu osoby, která jej používá. Není brán příliš ohled na tvarování vnitřní části masky, jež je velkou měrou určující hmotou pro celkový výraz respirátoru. Pozitivní dojem respirátoru závisí také na množství viditelné plochy obličeje, zejména úst, což by v případě vybraného návrhu bylo možné. Viditelná ústa by byla přínosem pro kladné přijetí, identifikování osoby a ustoupení pocitu anonymity, možné komunikace pomocí mimiky nebo odezírání v případě neslyšících osob. Od počátku je z návrhů vidět jasná orientace na účelnost a funkčnost masky včetně ergonomie a použitých materiálů. Za pozornost stojí přípravné varianty 1 a 3, za svou organičnost a celistvost vůči tvaru lidské hlavy. Umožňují pozorovateli nabýt přátelského dojmu, což se u výsledného designu mírně vytrácí. Inovací je bezpochyby organické tvarování filtrů, které vhodně koresponduje s liniemi respirátoru. Barevné řešení považuji za citlivé a odpovídající kategorii i účelu respirátoru, avšak výrazná barevnost detailů pomáhá za špatné viditelnosti lepší viditelnosti. Design respirátoru působí celkově neutrálním dojmem bez rušivých prvků.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 50427