HALABRIN, R. Okružní potrubí Peltonovy turbíny [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2008.

Posudky

Posudek vedoucího

Štigler, Jaroslav

Cílem této práce bylo, aby se autor práce seznámil s problematikou návrhu okružního potrubí Peltonovy turbíny. Aby při porovnávání jednotlivých typů okružních potrubí posoudil také ekonomické hledisko. V úvodní části se student zabývá základními výpočty Peltonových turbín. V další části pojednává o hydraulickém návrhu optimalizovaného a zjednodušeného okružního potrubí z hlediska rovnoměrnosti průtoků dýzami a z hlediska ztrát v okružním potrubí. Ve třetí části pak posuzuje náklady na dva různé způsoby výroby zjednodušeného okružního potrubí. Při vypracování bakalářské práce pracoval student samostatně a svědomitě, zadání pokryl v požadovaném rozsahu. Připomínky V první části jsou nejasnosti v použití některých vztahů. Bylo by dobré uvádět, odkud byly tyto vztahy vzaty. V této části jsou také některé nejasnosti ohledně značení – například co znamená průtok Qv. ve vztahu 3.2.3.1 a co ve vztahu 5.2. Některé úvahy nebyly dotaženy do konce, například v kapitole 5.2 jsou uvedeny pouze síly na jednu lopatku a výkon na jednu lopatku. Jak to však vypadá s celkovou velikostí obvodové síly a s celkovým výkonem? Je třeba konstatovat, že student odvedl velký kus práce a i přes uvedené nedostatky doporučuji bakalářskou práci s názvem Okružní potrubí Peltonovy turbíny k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací B
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Svozil, Jan

Zadané téma bakalářské práce se týká náročného problému zhodnocení návrhu okružního potrubí peltonovy turbíny. Student zde zohledňuje hledisko ekonomické i hydraulické. Při řešení úkolu byla použita zjednodušení, která v případě pevnostního výpočtu nejsou plně korektní. Student prokázal, že je schopen řešit úkoly a zadání práce pokryl v celém rozsahu. Práce je vynikající po grafické stránce.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 12295