ŠTOLA, J. Srovnání vybraných způsobů ocenění pro nemovitost typu pozemek v lokalitě Znojmo [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Ústav soudního inženýrství. 2010.

Posudky

Posudek vedoucího

Klika, Pavel

Práce splňuje požadavky kladené vedoucím práce. Student srozumitelnou formou popsal zadanou lokality a stav na trhu s pozemky. Z výsledků práce lze však hůře hodnotit využitelnost jednotlivých metod ocenění. Celkově je práce dobře zpracována a v dostatečné míře řeší zadaný úkol.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění cíle a rozsahu zadání A Student splnil ve své práci cíle které byly určeny zadáním.
Úroveň zpracování teoretické části tj. poznatky získané studiem B V teoretické části student shromáždil potřebné podklady, některé popisy pozemků však nebyly zcela úplné a chyběli důležité informace pro ocenění.
Úroveň zpracování analytické části tj. zpracování podkladů a vstupních dat, použité metody D Student v některých výpočtech správně neuvažoval a zejména při stanovení cen cenovým porovnáním uvádí srovnávací koeficienty které jsou nereálné, nehodnotí časové hledisko.
Odborná úroveň diplomové práce D Student ve své práci prokázal průměrnou odbornost, výsledky které jsou zjevně nedhodnocené uvádí bez jakéhokoliv odůvodnění. Neuvažuje s některými fakty, které by cenu upravili do reálných hodnot a naopak používá takové koeficenty, které cenu navýší o více jak 200 %.
Přínos pro praktické i teoretické využití C Vzhledem k nevhodně provedenému výpočtu cenovým porovnáním je využítí z části omezeno.
Práce s literaturou (citace), přehled literatury dle normy ČSN ISO 69 A Nebyly shledány nesrovnalosti oproti ČSN.
Formální uspořádání a úprava (text, grafy, tabulky) a odborná jazyková úroveň C V některých místech nemá práce zcela kvalitní grafickou úroveň, zejména se mi jeví nevhodné vkládání výřezu z obrazovek oceňovacího programu.
Navrhovaná známka
C

Posudek oponenta

Sopoušek, Milan

Diplomová práce je pečlivě zpracována, je přehledná a po grafické stránce na velmi dobré úrovni. Chybně zpracovaná porovnávací metoda svědčí o malých znalostech a zkušenostech s realitním trhem, která vede k chybnému používání koeficientů a následně k chybným závěrům.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Úplnost vypracování B Diplomová práce je zpracována v požadovaném rozsahu, pouze vyjádření realitních kanceláří (viz příloha DP) je nedostatečné (neobsahuje vyjádření, jak se pozemky v dané lokalitě obchodují a cenové rozpětí, ve kterém se jejich ceny pohybují).
Zvolený přístup k řešení cíle diplomové práce A Přístup k řešení diplomové práce je z části předepsán v zadání diplomové práce (ocenění administrativní cenou) a pro stanovení obvyklé ceny byl zvolen optimální způsob pro daný typ nemovitosti (pozemky), tj. porovnávací metoda.
Úroveň zpracování diplomové práce tj. originalita řešení, způsob zpracování podkladů, vstupních dat, použité metody C Při zpracování podkladů a vstupních dat byly opomenuty některé podstatné informace, které mohou výrazně ovlivnit výsledné hodnoty, např. umístění v obci (okraj obce, centrum obce, vzdálenost od centra,…), dopravní dostupnost obce (autobusy, železnice, četnost spojů, vzdálenost zastávek,…), okolní zástavba, blízkost staveb ovlivňujících životní prostředí, možné riziko záplav, vzdálenost inženýrských sítí a jejich kompletnost, přístup k nemovitostech (vlastníci přístupových komunikací), účel užití pozemku podle územního plánu apod., časové údaje (kdy došlo k realizaci nemovitosti - měsíc/rok, u nabídkových cen datum nabídky - měsíc/rok, jak dlouho je v nabídce), zda se jedná o cenu realizovanou nebo nabídkovou, jaká je nabídka pozemků v dané nebo obdobných lokalitách, jaký je zájem o bydlení v dané obci apod., vyhodnocení omezení, která na pozemcích váznou, např. pozemek v k.ú. Znojmo - Hradiště (památkově chráněné území, ochranné pásmo národního parku), pozemek v k.ú. Hluboké Mašůvky (věcné břemeno zřizování a provozování vedení), popřípadě jiných omezení zjištěných z územního plánu a při místním šetření. Při výběru nemovitostí pro srovnávací metodu využívat obdobné nemovitosti (např. použití vinice a její srovnávání s ornou půdou, orná půda v obcích v okolí Znojma je srovnávána s ornou půdou ve vlastním městě). Pokud není možné použít jinou nemovitost je nutné řádné zdůvodnění a vyhodnocení této skutečnosti). Použité metody viz. odstavec 2.
Obtížnost a správnost řešení E Vzhledem k absenci některých údajů, které jsou popsány v odstavci 3. a jejich správného vyhodnocení, může dojít k ovlivnění výsledků. Jako zcela chybné se jeví použití koeficientů vyjadřující předpokládaný cenový vztah mezi srovnávacím a oceňovaným pozemkem. Tato skutečnost se nejvíce projevila u pozemku v k.ú. Znojmo - Hradiště. Upravená cena u zainvestovaného pozemku se pohybuje až do výše 4 487,91 Kč/m2 (přitom v tabulce na str. 87 je uvedeno, že ceny stavebních pozemků v dané lokalitě se nabízejí nejčastěji v rozpětí 600,- až 900,-Kč/m2). Pokud by bylo použito srovnání bez těchto koeficientů nemůže dojít k takovému cenovému zkreslení (viz popis nemovitostí použitých do srovnávací metody). Při vyhodnocení pozemků určených k zastavění územním plánem bylo zcela opomenuto (ve dvou případech), že se jedná o pozemky nezainvestované, tzn., že bude nutné vynaložit náklady na jejich zainvestování (inženýrské sítě a komunikace). Tato skutečnost výrazně ovlivní jejich obvyklou cenu. Na základě chybně provedeného vyhodnocení došlo tedy i chybným závěrům.
Přínos pro praktické i teoretické využití E Diplomová práce ukázala, že používání koeficientů bez hlubších znalostí a zejména zkušeností, může vést k zcela chybným závěrům.
Odborná jazyková úroveň A Diplomová práce obsahuje vysvětlení všech pojmů souvisejících s danou tématikou. Odborné termíny jsou zpracovatelem správně užívány.
Písemná a grafická úprava tj. text, grafy, tabulky A Diplomová práce je přehledně zpracovaná, graficky na dobré úrovni.
Navrhovaná známka
D

Otázky

eVSKP id 26078