SOUKUP, L. Tlakové ztráty a tepelný výkon hydraulických kostek lineární integrované hydraulické jednotky [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2012.

Posudky

Posudek vedoucího

Klas, Roman

Student se ve své diplomové práci zaměřil na predikci tlakových ztrát základních komponent lineární integrované hydraulické jednotky, která byla řešena v rámci grantového projektu, jehož nositelem je firma OCHI Inženýring, spol. s.r.o. V souvislosti s disipací energie stanovil rovněž tepelný výkon odváděný pracovní kapalinou a pevnými částmi obvodu. K tomuto účelu vytvořil dva modely tzv. hydraulických kostek a podrobil je numerické simulaci z hlediska proudových poměrů ve vnitřních kanálech. Byl přitom veden snahou o co největší věrnost tak, aby mohl výsledná data porovnat s experimentem, který pomáhal uskutečnit. Získané údaje byly následně využity v simulaci provozních režimů lineární integrované hydraulické jednotky a byla rovněž utvořena alespoň základní představa o dalších možnostech návrhu hydraulických kostek s minimálními tlakovými ztrátami. Samotné zadání diplomové práce si vyžádalo studium hydraulického obvodu jednotky, čímž diplomant získal komplexní náhled na problematiku tekutinových systémů. Rovněž prokázal schopnost pracovat se softwarovými prostředky využívanými k simulaci a analýze proudění tekutin. Během doby řešení projektu si počínal svědomitě, což se odrazilo na výsledné podobě diplomové práce – zejména její textové části. Také po grafické stránce je práce na velmi dobré úrovni a působí přehledně a uceleně. Diplomovou práci proto doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací B
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Červinka, Martin

Předložená diplomová práce je zpracována v rozsahu 107 stran a je rozdělena do 10 hlavních kapitol, které jsou přehledně členěny a logicky na sebe navazují. Autor měl za úkol stanovit tlakové ztráty a tepelný výkon pro dva hydraulické bloky prototypové lineární integrované hydraulické jednotky (LIHJ). Autor se velice dobře chopil poměrně složitého tématu. V úvodu nastínil problematiku tohoto zařízení spolu s popisem jeho hlavních částí a provozních cyklů. Nejrozsáhlejší část práce tvoří kapitola, v níž je popsána tvorba 3D modelů všech důležitých kanálů obou hydraulických bloků. Jsou zde interpretovány dosažené výsledky z provedené simulace ve Fluentu, na což navazuje jejich vyhodnocení. Výsledky simulace byly dále použity při vyhodnocování dalších charakteristik, např. ohřev hydraulického oleje v obvodu apod. Všechny data jsou vhodně doplněna obrázky a získané hodnoty pro jednotlivá řešení přehledně uvedeny v tabulkách. Autor dále uvádí poznatky z experimentálního měření, které jsou jak přímo, tak nepřímo porovnány s dosaženými výsledky z výpočetní simulace. V závěrečných kapitolách byl zhodnocen tepelný výkon hydraulické kostky vůči ostatním komponentům zařízení a shrnuty metody, které by měly napomoci výskytu nižších energetických ztrát v zařízení. Z práce je patrné, že autor prokázal velmi dobrou znalost výpočtového modelování. Složitou a poměrně rozsáhlou problematiku přehledně zpracoval do uceleného formátu. Dle předložených výsledků bylo naplněno všech vytyčených cílů a autorem vyvozené závěry mohou posloužit jako dobré podklady pro možné budoucí úpravy geometrie hydraulických kostek. V práci se vyskytuje malé množství stylistických a gramatických chyb, což ji dělá velmi dobře čtivou. Diplomant vytvořil práci na dobré odborné úrovni, splnil všechny náležitosti zadání a prokázal schopnost samostatné práce. Diplomovou práci doporučuji k obhajobě. Dílčí připomínky: - u grafické interpretace doplňujících obrázků z Fluentu, nejsou některé zcela názorné, což lze ovšem chápat vzhledem k tvarové složitosti problému, - název a popis tabulek umisťovat nad tabulku, v některých případech až zbytečně detailně popsané části (viz. kapitoly o uživatelském prostředí Gambit a Fluent), - software Ansys Fluent pracuje na principu metody konečných objemů (MKO), ne na principu metody konečných prvků (MKP) jak je uvedeno v práci.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 50479