GIPKA, O. Ekonomický náhled volby rychlozávěrného ventilu pro vodní dílo Vranov [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2012.

Posudky

Posudek vedoucího

Klas, Roman

Diplomant ve své práci provedl zhodnocení ekonomické výhodnosti výměny uzávěrů na vodním díle Vranov. K tomuto úkolů využil CFD software, díky kterému postupně vytvořil výpočetní modely kulového uzávěru, klapky a nožového šoupátka. Následně simuloval proudění v těchto prvcích včetně přivaděče a spirály, která byla napojena na zjednodušený model sací trouby. – Oběžné kolo turbíny bylo z důvodů značných výpočetních nároků z dalších úvah vynecháno. Numerickou simulací proudění dospěl autor práce k charakteristikám, které popisují velikost ztrát v závislosti na průtoku pro jednotlivé typy uzávěrů. Definované úspory převedené na výkon turbíny, v součinnosti s pořizovací cenou konkrétního zařízení, pak daly odpověď na ekonomický přínos respektive návratnost daného prvku. Závěrečné posouzení rentability obměny zmíněných hydraulických zařízení vedlo k formulaci konkrétních závěrů, čímž byly naplněny požadované cíle diplomové práce. Z formálního hlediska obsahuje diplomová práce určité množství gramatických chyb. Struktura samotného textu je však dobrá a i po grafické stránce je diplomová práce na odpovídající úrovni. Je také zapotřebí vyzdvihnout, že zpracování zadaného tématu si vyžádalo poměrně značné nároky na schopnost pracovat s nezbytnými softwarovými prostředky, a že student při řešení úkolu pracoval samostatně a věnoval tématu náležitou pozornost. Větší důraz mohl být kladen snad jen na rozbor proudění v jednotlivých hydraulických prvcích. Diplomovou práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací B
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Kuchař, Jan

Diplomová práce se zabývá porovnáním tří typů uzávěrů (klapka, nožové šoupátko a kulový uzávěr) z hlediska hydraulických ztrát a návratnosti investice při výměně uzávěru. V první části práce autor představuje jednotlivé typy rychlozávěrných ventilů a uvádí empirické vztahy pro výpočet hydraulických ztrát. Další část práce je věnována výpočtu ztrát pomocí výpočtového modelování proudění (CFD). Autor provedl poměrně náročné výpočty trojrozměrného proudění na třech výpočetních sítích obsahujících přiváděcí potrubí, spirální skříň, rozvaděč a tři typy uzávěrů. Přesnost CFD výpočtu ověřil porovnáním s empirickým výpočtem ztrát na referenčním úseku potrubí. Z CFD výpočtu byly získány hodnoty tlakových ztrát pro tratě s různými uzávěry, které autor doplnil rozborem vypočteného rychlostního pole. V poslední části práce je uveden výpočet návratnosti investice při instalování různých typů uzávěrů na základě ceny dodávky uzávěru, ztrát uzávěru, provozního času turbíny, průtoku a ceny energie. Poznámky: - orientace ve výpočtu návratnosti je ztížena poněkud hůře srozumitelným popisem výpočtu (určení provozních časů) - není zcela jasné, které veličiny (průměrný průtok, průměrná měsíční výroba) jsou převzaté z jiných pramenů, které odhadnuté a které vypočtené - s jednotkami některých veličin by bylo dobré pracovat poněkud precizněji (průměrná měsíční výroba – s. 46, množství vyrobené energie E) - tab. 6 (s. 50) a tab.7 (s. 51) jsou zřejmě prohozeny - v zobrazení rychlostí proudění v příloze by bylo dobré uvést měřítko Grafická úroveň práce je velmi dobrá, v práci se vyskytuje menší množství drobných pravopisných chyb. Provedením náročného CFD výpočtu a vyhodnocením jeho výstupů student prokázal, že se v problematice dobře orientuje. Cíle práce byly splněny. Práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací B
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 50476