HLOUCAL, A. Přechod od Programu prevence nehod a bezpečnosti letů k Systému řízení bezpečnosti u malého leteckého dopravce [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2010.

Posudky

Posudek vedoucího

Schaumann,, Ondřej

Diplomant dobře popsal podstatu Systému řízení bezpečnosti, správně zdůraznil jeho podstatné klíčové vlastnosti (občas však na úkor opakovaní již opakovaného) a to přesto, že se nevyhnul některým dílčím faktickým nepřesnostem. Vzhledem k tomu, že se jedná o stále se vyvíjecí problematiku, byl úkol diplomanta ztížen úzkým vymezením "manévrovacího" prostoru mezi starší prací na toto téma a ještě ne zcela jasně nastavenými požadavky současnými. Diplomant se v tomto prostoru snažil zorientovat v průběhu celého zpracování a do značné míry se mu podařilo vymezit na požadovanou oblast. Slabinou práce zůstává poněkud nejasné zhodnocení výchozích podmínek, silnou stránkou však je popis požadovaných vlastností "konečné" podoby SMS. Vlastní popis přechodu hodnotím spíše jako teoretický, což je však vzhledem k možnostem diplomanta v průběhu zpracování očekávatelné.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita C
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu B
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Kujal, Tomáš

Diplomant zpracoval obecnou a poměrně vyčerpávající práci, popisující systém řízení bezpečnosti u leteckých dopravců. I přes menší rozsah (cca 40 stran textu), jsou v práci zahrnuty veškeré podstatné oblasti SMS. V práci mi chybí pouze aplikace dané problematiky s ohledem na specifika malých leteckých dopravců. Po formální stránce bych práci vytkl drobné překlepy a (s vyjímkou tabulek a schémat) také absenci citací. V seznamu citací se čísla zdrojů opakují. Dále definice v kapitolách 3 a 7.1 by bylo vhodnější uvést v příloze (navíc definice SMS z kapitoly 3 se opakuje hned na následující stránce v textu).

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod C
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti C
Grafická, stylistická úprava a pravopis C
Práce s literaturou včetně citací C
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 29505