FALTÝNEK, J. Širokopásmová anténa pro detektor hazardních elektromagnetických polí [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2008.

Posudky

Posudek vedoucího

Řezníček, Zdeněk

Úvodní část práce (kap.1-3) ukazuje na to, že student správně pochopil zadání a po úvodním rozboru se na její řešení v potřebném rozsahu připravil cíleným studiem dostupné literatury zabývající se problematikou širokopásmových antén a numerických metod při jejich modelování. Zvolený typ antény (PICA) k optimalizaci a programové prostředí CST Microwave Studio k modelování, stejně jako postup optimalizace nakonec vedly k využitelnému návrhu přijímací antény detektoru hazardních polí v malém letounu v zadaném rozsahu, což potvrzují i výsledky ne zcela vyčerpávajících ověřovacích měření provedených na realizovaných vzorcích. Požadavky zadání byly v potřebném rozsahu splněny, kvalita předložené práce prokazuje inženýrské schopnosti a přístup studenta, odkazy na cizí zdroje jsou úplné a adresné, výsledky vlastní práce studenta jsou presentovány přehlednou a srozumitelnou formou, i když na několika místech s jazykovými chybami či nepřesnostmi. Práci by prospěla podrobnější specifikace parametrů nastavení příslušných optimalizací a hlubší rozbor nesporně přínosných výsledků práce (např. změřené fázové charakteristiky podle obr.47) pro uvažovanou cílovou aplikaci..

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění zadání A 45/50
Aktivita během řešení a zpracování práce (práce s literaturou, využívání konzultací, atd.) C 15/20
Formální zpracování práce B 17/20
Využití literatury B 8/10
Navrhovaná známka
B
Body
85

Posudek oponenta

Olivová, Jana

Student prostudoval zadanou problematiku a navrhl anténu schopnou detekce hazardních polí a podrobil ji parametrické analýze. Pro orientační analýzu a vyvození obecných závěrů byla analýza provedena správně, ale její praktické využití vylučuje použití neexistujících parametrů substrátu (obr. 19). Hodnoty z tab. 18 by měly lepší vypovídací hodnotu v grafickém zpracování. Student navrženou anténu optimalizoval z hlediska činitele odrazu a směrových charakteristik. Chybí mi diskuze o optimalizaci parametrů antény důležitých z hlediska detekce hazardních polí. Celkově hodnotím práci kladně, student navrženou anténu realizoval a porovnal se simulacemi s poměrně dobrou shodou.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A 18/20
Odborná úroveň práce A 45/50
Interpretace výsledků a jejich diskuse C 15/20
Formální zpracování práce C 7/10
Navrhovaná známka
B
Body
85

Otázky

eVSKP id 14672