HANUS, L. Manipulace s materiálem při výrobě podlah autobusu v Iveco Czech Republic a.s. [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2008.

Posudky

Posudek vedoucího

Kašpárek, Jaroslav

Diplomová práce je z hlediska formálnosti a technického zpracování na velmi dobré úrovni. Student se ve své práci zabývá koncepčním návrhem manipulačního zařízení pro manipulaci s dřevotřískovými produkty v rámci vnitropodnikové přepravy. Student v úvodu zhodnotil stávající způsob manipulace, navrhl dva nové způsoby inovace, provedl ekonomické zhodnocení návrhů a vybral dle metody vážených hodnot výhodnější variantu. Ve své práci se rozhodl pro variantu s použitím co největšího počtu sériově vyráběných a prodávaných součástí manipulátoru. Práce tedy řeší návrh a pevnostní kontrolu samostatně vyráběných součástí, ale především je v práci řešena problematika spojení jednotlivých součástí. Řešeno je to převážně pomocí šroubových spojů. Ty jsou v podstatě navrženy v souladu se způsobem jejich funkce a druhu zátěže. Student taktéž provedl pevnostní analýzu dle MKP u vyráběných svařovaných součástí. Zde student mohl lépe řešit přechody u vrubových míst a tím snížit i hodnoty napětí v těchto místech. Hodnoty jsou vysoké, ale vzhledem k mezi kluzu použitého materiálu relativně bezpečné. U pevnostní kontroly čepů by měl student lépe uvážit, zda u součástky lze považovat ohybové namáhání za relevantní vzhledem k rozměrům součásti. V závěru student shrnuje zjištěné poznatky a zdůvodňuje, proč byl dispoziční návrh pracoviště s touto novou manipulační jednotkou nechán v původním stavu. V textové části se student dopustil několika drobných převážně formálních chyb. Zvláště v oblasti citace použitých zdrojů informací nejsou jednoznačně uvedeny odkazy v textu. Ve výkresové části práce student splnil požadavek kompletní výkresové dokumentace a až na pár opět formálních chyb lze tuto část práce považovat za výborně provedenou. Po formální, výpočtové a výkresové stránce je práce hodnotná a doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací B
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Šmerda, Zdeněk

Diplomová práce je prací zaměřenou na téma, které je v současné době značně aktuální, ale v mnoha firmách velmi podceňované a zanedbávané. V první části práce diplomant uvádí stručný popis a hodnocení současného stavu řešení manipulace s překližkovými deskami, používané ve výrobě IVECO CR. Zde je pomocí schématu jasně definována oblast procesu, kterou se chce diplomant zabývat a pro kterou chce navrhnout nové řešení. V další části se diplomant věnuje stručným teoretickým návrhům nových způsobů manipulace, ze kterých podrobněji rozepisuje dvě zvolené varianty. Pomocí metody vážených hodnot vybírá nejoptimálnější variantu řešení problému, kterou bude následně podrobně rozpracovávat. V této části lze s diplomantem polemizovat o provedení zvoleného hodnocení, především o zvolení systému přidělení váhy jednotlivých kritérií. V následující části práce již diplomant popisuje vybrané řešení zadaného problému. Tato část tvoří nosnou osu práce, a je v ní velmi podrobně a pečlivě proveden návrh manipulátoru umístěného na stropní pojezdové dráze, včetně všech funkčních a bezpečnostních výpočtů, vztahujících se k provozu manipulátoru. Celá kapitola je průběžně vhodně doplňována obrázky a schématy řešených prvků a v taktéž nechybí podrobný popis principu a funkce navrženého řešení. Na hlavní část práce plynule navazuje pevnostní analýza navrženého řešení, ke které diplomant vhodně použil výpočtový software a výpočet pomocí metody konečných prvků. Předposlední část je kapitola technicko-ekonomického hodnocení navrženého manipulátoru. Tuto část diplomant značně podcenil a bohužel zde zcela chybí ekonomické porovnání vybrané technologie s původním řešením a s tím související výpočet rentability navrženého řešení. Vyjádřením, že práce dělníka je nevyčíslitelná, diplomant z ekonomického hlediska zcela podrývá smysl své práce, neboť návratnost vynaložené investice spočívá především v úspoře jednoho dělníka při obsluze stroje a tudíž úspoře nákladů na pracovní sílu. V závěrečné části práce je velmi stručná avšak plně dostačující kapitola o uspořádání pracoviště. Díky zvolenému systému manipulace se dispoziční řešení pracoviště nemění a tudíž není nutné, aby ho diplomant podrobně navrhoval, neboť by se jednalo pouze o popis současného stavu bez přidané hodnoty. Celkově práce nabízí jasný a logický postup řešení zadaného úkolu. Výsledky jsou doloženy a zpracovány přehledně a srozumitelně a vybraný způsob manipulace je v současné době dále rozpracováván a uvažuje se o jeho zavedení ve výrobním procesu společnosti. Předloženou prací diplomant dokládá skloubení znalosti praxe, vědomostí a schopnosti práce s odbornou literaturou, které je možno následně aplikovat na řešení konkrétního problému. Sepsaný text je ucelený a přehledný, vhodně doplňován obrázky. Z uvedených důvodů doporučuji diplomovou práci k obhajobě a hodnotím stupněm A-výborně.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 12815