VAŠÍČEK, M. Využití biomasy pro kombinovanou výrobu elektrické energie [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2008.

Posudky

Posudek vedoucího

Toman, Petr

Bakalářská práce se v první části zabývá problematikou využití biomasy v podmínkách České republiky. Ve druhé části je proveden návrh kogenerační jednotky na biomasu pro dřevozpracující firmu včetně jednoduchého ekonomického zhodnocení. K práci mám následující připomínky a dotazy: - práce obsahuje malé množství překlepů a gramatických chyb - str. 32, tab. 2-3 - účinnosti teplárny s parní turbínou neodpovídají skutečnosti - str. 45, rovnice 4.20 - prostředky odpovídající ceně energie pro vlastní spotřebu by v porovnávací kalkulaci neměly být odečítány, neboť tato energie je již odečtena od vyrobené eletrické energie v rovnici 4.8 (finančně v 4.9). Roční bilance by se pak zlepšila o 275 tis. Jak by se změnila návratnost investice při použití vlastních zdrojů (kap. 4.3.2) a při použití úvěru (kap. 4.4.2, vztah 4.28) ? - v úvodu kap. 4 je uvedeno, že se jedná o dřevozpracující podnik, lze tedy předpokládat určité množství odpadu z vlastní výroby, který by bylo možné vužít jako palivo. Jak by se tato část projevila v ekonomické rozvaze?

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění zadání B 42/50
Aktivita během řešení a zpracování práce (práce s literaturou, využívání konzultací, atd.) A 20/20
Formální zpracování práce A 18/20
Využití literatury A 10/10
Navrhovaná známka
A
Body
90

Posudek oponenta

Macháček, Jan

Bakalářská práce, která se zabývá využitím biomasy pro kombinovanou výrobu elektrické energie, splňuje všechny body zadání. Odborná úroveň práce je velmi dobrá, stejně tak výsledky jsou interpretovány velmi dobře a srozumitelně. Po formální stránce je práce na uspokojivé úrovni. Za hlavní nedostatek formální stránky považuji absenci odkazů na literaturu, ačkoliv je zřejmé, že bylo v práci hojně doslovně citováno. Přes veškeré nedostatky doporučuji práci k ústní obhajobě a hodnotím stupněm velmi dobře (B).

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A 20/20
Odborná úroveň práce B 40/50
Interpretace výsledků a jejich diskuse B 17/20
Formální zpracování práce D 6/10
Navrhovaná známka
B
Body
83

Otázky

eVSKP id 13541