RYŠÁNEK, J. Úzkopásmová filtrace signálů EKG [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2010.

Posudky

Posudek vedoucího

Kozumplík, Jiří

Autor navrhl a v prostředí Matlab realizoval různé varianty lineárních filtrů pro potlačení driftu v signálech EKG. Dále realizoval lineární i dvě varianty adaptivních filtrů pro potlačení síťového brumu. Zhodnotil dosažené výsledky a porovnal jednotlivé metody filtrace mezi sebou jak z hlediska účinnosti filtrace, tak i z hlediska případného poškození užitečného signálu. Během řešení projektu byl aktivní a požadavky formulované v zadání práce splnil.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění zadání A 50/50
Aktivita během řešení a zpracování práce (práce s literaturou, využívání konzultací, atd.) A 18/20
Využití literatury B 8/10
Formální zpracování práce A 18/20
Navrhovaná známka
A
Body
94

Posudek oponenta

Provazník, Ivo

Student Jan Ryšánek se věnoval problematice potlačení úzkopásmových rušení v signálech EKG pomocí číslicových filtrů. Prostudoval typy charakteristického rušení v EKG signálech a také možnosti lineární a adaptivní filtrace. Student navrhl a realizoval různé lineární filtry pro potlačení kolísání v signálech EKG a síťového rušení. Pro eliminaci síťového rušení také realizoval adaptivní filtry. V souladu se zadáním provedl porovnání jednotlivých metod filtrace z hlediska účinnosti filtrace a z hlediska poškození užitečného signálu. Vlastní práci lze vytknout chybějící alespoň stručný úvod popisující genezi EKG signálu a z ní vyplývající vlastnosti signálů. To je nezbytné pro správné posouzení míry vlivu charakteristického rušení. Dále je překvapující významný počet převzatých obrázků, přestože se většinou jedná o základní schemata nebo primitivní zobrazení. Příkladem je Obr. 2.2 na str. 14 (rozložení nul a pólů Lynnova filtru). Podobný obrázek lze vygenerovat během několika vteřin v prostředí Matlab, které autor pro vývoj a realizaci filtrů používal. V případě použití adaptivních filtrů sice autor došel k závěru, že jsou prakticky nepoužitelné, ale citlivostní analýza byla provedena korektně, což oceňuji. Práci hodnotím známkou B a doporučuji ji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A 18/20
Odborná úroveň práce A 45/50
Formální zpracování práce C 7/10
Interpretace výsledků a jejich diskuse A 18/20
Navrhovaná známka
B
Body
88

eVSKP id 30682