MOHYLA, P. Použití nanoplniv v elektroizolačních materiálech [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2010.

Posudky

Posudek vedoucího

Frk, Martin

V souladu se zadáním pan Mohyla prostudoval různé zdroje odborné literatury, včetně několika zahraničních publikací, z oblasti nanočástic a dielektrických kompozitních materiálů. Zestudované poznatky zpracoval v rámci teoretické části, která se zabývá aktuálním stavem přípravy nanokompozitních materiálů a jejich vlastnostmi v elektrickém poli. V praktické části vytvořil diplomant několik sad lakových vzorků plněných různým procentuálním podílem nanočástic SiO2 a TiO2. Vzorky byly řádně proměřeny ve střídavém elektrickém poli a na získané výsledky byly v rámci matematického vyhodnocení aplikovány směsné vztahy. V rámci experimentální činnosti prokázal diplomant velkou míru samostatnosti a aktivní způsob řešení všech problémů pomocí odborné literatury a vlastních zkušeností. Vzhledem k jeho samostatnosti jsem, jako školitel, občas o panu Mohylovi ani nevěděl; přesto vždy splnil veškeré zadané dílčí úkoly. V souvislosti se zpracování diplomové práce pan Mohyla vytvořil pracoviště pro přípravu kompozitních materiálů a sepsal teoretické podklady dané problematiky. V této souvislosti se tedy aktivně zapojil i do řešení projektu FRVŠ 2559/2010 - Rozšíření laboratorní výuky v předmětu "Diagnostické metody v elektrotechnice". Vlastní práce je přehledně uspořádána do jednotlivých kapitol a vyznačuje se dobrým grafickým zpracováním. Po odborné stránce je diplomová práce na velmi vysoké úrovni. Z formálního hlediska se v práci vyskytují stylistické a občas i typografické nedostatky, které jsou z větší části pravděpodobně způsobeny rozsáhlým překladem zahraničních literárních zdrojů. Diplomovou práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění zadání A 50/50
Aktivita během řešení a zpracování práce (práce s literaturou, využívání konzultací, atd.) A 20/20
Formální zpracování práce B 16/20
Využití literatury A 9/10
Navrhovaná známka
A
Body
95

Posudek oponenta

Rozsívalová, Zdenka

Předložená diplomová práce se zabývá problematikou vlivu plniv, v podobě nanočástic, na elektrické vlastnosti kompozitních izolačních materiálů. Práce je sepsána v rozsahu 58 stran včetně seznamu použité literatury a přehledu v textu použitých symbolů a zkratek. Diplomant rozdělil svoji práci do šesti kapitol a doplnil je úvodem do studované problematiky Teoretická část práce se zabývá teorií dielektrik, popisuje polarizaci dielektrika, dielektrické ztráty a v neposlední řadě shrnuje poznatky z oblasti složených materiálů. V další části studuje otázku historie a současnosti nanotechnologií, nanoplniv, nanokompozitních materiálů aplikovatelných v elektrotechnice a zabývá se metodami zpracování nanokompozitních materiálů. V experimentální části jsou popsány zkušební vzorky, včetně jejich výroby a přípravy k měření, měřicí metodika, používaná zařízení a postup měření. Výsledky experimentálních testů jsou vyhodnoceny formou přehledných grafických závislostí, zobrazujících vliv nanoplniva na frekvenční závislosti složek komplexní permitivity. Na základě analýzy výsledků měření vlastností zkušebních vzorků se ukazuje, že již malá množství plniva v podobě nanočástic mohou významně měnit vlastnosti elektroizolačního laku, ke kterému byla přidána. Předložená práce je sepsána přehledně a pečlivě, s vnější úpravou a grafickým zpracováním na velmi dobré úrovni. Práce vykazuje pouze drobné formální nedostatky. Požadavky zadání byly splněny v plném rozsahu. Předložená diplomová práce a její zpracování splňují všechny požadavky, kladené na závěrečnou vysokoškolskou práci, nutné pro doporučení práce k obhajobě. Výsledky provedených a vyhodnocených experimentů jsou jednoznačně využitelné při návrzích a realizacích elektroizolačních soustav s nanočásticemi.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A 20/20
Formální zpracování práce A 9/10
Odborná úroveň práce A 46/50
Interpretace výsledků a jejich diskuse B 17/20
Navrhovaná známka
A
Body
92

Otázky

eVSKP id 28496