KRBAL, M. Účinnost přeměny elektrické energie na světlo u současných světelných zdrojů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2010.

Posudky

Posudek vedoucího

Baxant, Petr

Student Bc. Michal Krbal se zabýval ve své práci problematikou účinnosti přeměny elektrické energie na světlo u současných světelných zdrojů. V době, kdy hledáme možnosti úspor elektrické energie a kdy spotřeba elektrické energie na osvětlování tvoří nezanedbatelnou část celkové spotřeby el. energie, považuji toto téma za velice aktuální. Student vytvořil velice rozsáhlé dílo, které prakticky přesahuje požadavky zadání. Shromáždil velké množství katalogových údajů prakticky všech významných výrobců světelných zdrojů a provedl analýzu těchto parametrů z nejrůznějších úhlů pohledu. Zajímavé jsou zejména grafy, které přinášejí dosud nepublikované pohledy na data, jako např. porovnání střední doby života a měrného výkonu. Zajímavé jsou statistické komparace, jako např. distribuce počtu vyráběných typů kompaktních zářivek v závislosti na měrném výkonu. Za velmi kladnou lze hodnotit samostatnou práci na praktické části, kdy student navrhl a sám vyrobil několik přípravků na měření měrného výkonu světelných zdrojů. Tyto přípravky bude možné používat v laboratořích na běžná měření v laboratorních cvičeních. Bc. Michal Krbal se práci systematicky věnoval prakticky celý rok a z přístupu byl evidentní jeho zájem o dané téma. K práci jako vedoucí nemám prakticky žádné připomínky, neboť student všechny diskutované otázky během zpracování práce zohlednil a ve své práci uvedl. Doporučuji diplomovou práci k obhajobě u státní závěrečné zkoušky.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění zadání A 50/50
Aktivita během řešení a zpracování práce (práce s literaturou, využívání konzultací, atd.) A 20/20
Formální zpracování práce A 20/20
Využití literatury A 10/10
Navrhovaná známka
A
Body
100

Posudek oponenta

Pavelka, Tomáš

Předložená diplomová práce se zabývá popisem a srovnáním jednotlivých, běžně používaných světelných zdrojů. Práce je vhodně strukturována, kdy v kapitole 2 je stručně a výstižně popsána historie osvětlování a potažmo světelných zdrojů. V následující kapitole jsou dobře popsány jednotlivé principy světelných zdrojů, včetně příkladů jejich typických vlastností, výhod, nevýhod a provozních parametrů uváděných výrobci. Kapitola 4 uvádí srovnání parametrů konkrétních zdrojů z hledisek, která jsou užitečná a důležitá pro provozovatele osvětlovacích soustav. Součástí práce bylo vytvoření databáze světelných zdrojů, která je opravdu kvalitně a důkladně zpracována, ať už z hlediska kvantity obsažených prvků, tak i z hlediska možnosti s touto databází dále pracovat. Dalším bodem bylo vyrobení funkčních vzorků pro měření světelných zdrojů, které jsou taktéž velmi pečlivě a vhodně zpracovány a jistě budou přínosem pro další eventuelní měření. Výhrady ke zpracování této DP spatřuji hlavně ve vyšším množství gramatických chyb a překlepů, což je ovšem pouze formální záležitost, která ovšem mírně snižuje jinak kvalitní technickou práci. V podkapitole 3.5.2 mi chybí zdroj, odkud jsou tyto informace čerpány. V 1. odst. na str. 62 je psáno, že statistika uvádí údaje o zvyšování měrného výkonu, ale není uvedeno jaká statistika (citace zdroje). Na téže straně ve 2. odstavci je psáno, že závislost měrného výkonu na příkonu je u většiny zdrojů exponenciální, ale v grafu 4-6 je závislost spíše logaritmická. V příloze B, u měření křížových charakteristik kompaktní zářivky mi chybí vynesení účinnosti, popř. měrného výkonu tohoto zdroje. Přes tyto výtky hodnotím práci a její přínos kladně. Práce poskytuje ucelený a vhodně interpretovaný přehled o světelných zdrojích, které jsou dnes využívány, včetně srovnání teoretických a skutečně měřených parametrů a umožňuje další práci s těmito informacemi. Práci doporučuji k obhajobě a navrhuji ji hodnotit známkou výbornou.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A 20/20
Odborná úroveň práce A 48/50
Interpretace výsledků a jejich diskuse A 18/20
Formální zpracování práce C 7/10
Navrhovaná známka
A
Body
93

Otázky

eVSKP id 30606