CHROBÁK, M. Konverze vzorkovací frekvence [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2010.

Posudky

Posudek vedoucího

Kozumplík, Jiří

Autor navrhl a v prostředí Matlab realizoval několik algoritmů pro změny vzorkovacího kmitočtu signálů EKG z 360 na 500 Hz a z 500 na 360 Hz v časové i ve frekvenční oblasti. Použil přitom vlastní řešení, neomezil se na využití dostupných matlabovských funkcí. Současně se v souladu se zadáním práce snažil vyhovět poměrně přísnímu požadavku, aby chyby po konverzi vzorkovacího kmitočtu nepřesáhly v extrémech QRS hodnotu 10µV. Práci lze považovat za zajímavou studii zaměřenou do dané problematiky. Autor splnil požadavky formulované v zadání a dosažené výsledku jsou věrohodné.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění zadání A 50/50
Aktivita během řešení a zpracování práce (práce s literaturou, využívání konzultací, atd.) B 17/20
Formální zpracování práce C 15/20
Využití literatury D 6/10
Navrhovaná známka
B
Body
88

Posudek oponenta

Provazník, Ivo

Student Martin Chrobák se v práci zaměřil na speciální problematiku změny vzorkovací frekvence digitálních signálů s aplikací ve zpracování EKG. Podle zadání se věnoval konverzi z 360 na 500 Hz a z 500 na 360 Hz v časové i ve frekvenční oblasti. Na základě dostupné teorie navrhl vlastní systémy a vše realizoval v prostředí Matlab. Kvalitu převodu sledoval vyhodnocením chyby porovnáním se zvoleným etalonem. Zadání práce bylo v zásadě splněno. Připomínky lze mít k formální i obsahové části práce. Teorie konverze vzorkovacího kmitočtu je uvedena bez jakéhokoliv úvodu. Kapitola nazvaná Úvod je totiž spíše souhrnem (abstraktem) a obsahuje už konkrétní údaje z řešení projektu. Jednotlivé kapitoly jsou popsány dosti stručně (například princip lineární filtrace na 6 řádcích, i když se jedná o stěžejní typ filtru v uvedené aplikaci). Metodika hodnocení chyby převodu není zcela zdůvodněna. Metodika je popsána v kapitole nelogicky nazvané Fourierova transformace a to tak, že "správný" signál získáme úpravou spektra originálního signálu vložením nebo odstraněním nul. Neřešeným problémem je přítomnost vysokofrekvenčního rušení, které se decimací a způsobem získání etalonového signálu různě odstraňuje. Přes uvedené výtky považuji práci za hodnotnou, hodnotím ji známkou C a navrhuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A 18/20
Odborná úroveň práce C 35/50
Interpretace výsledků a jejich diskuse B 17/20
Formální zpracování práce D 6/10
Navrhovaná známka
C
Body
76

eVSKP id 30661