KOŘÍNKOVÁ, K. Měření vlastností tlustovrstvých RC prvků s rozloženými parametry [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2008.

Posudky

Posudek vedoucího

Szendiuch, Ivan

Práce je zaměřena na oblast řešení pasivních struktur tlustovrstvovou technologií. Jsou zde zkoumány vlastnosti technologických faktorů s pomocí faktorové analýzy. Tato bakalářská práce byla řešena ve spolupráci s Iževským technickým institutem v Rusku a probíhala paralelně s další bakalářskou prací, takže výsledky je třeba posuzovat jako dílčí. Studentka pracovala vcelku samostatně a řešení problematiky věnovala nezbytný čas až v samotném závěru, neboť se potýkala s jazykovými a také administrativními problémy. Přesto mohla být studentka více aktivní především při zpracování experimentální části, kdy nezbylo mnoho času na odborné konzultace. Lze konstatovat, že studentka pronikla do dané problematiky v nezbytně nutné míře. S ohledem na tu skutečnost, že studentka se dostala do jistých časových problémů, lze předloženou práci chápat jako současné možné maximum. Konečně i jazyková a grafická úprava je na slušné úrovni. Použitá literatura není příliš obsáhlá je výhradně ruská, i když lze předpokládat, že k dané problematice je daleko více pramenů. Zvolený postup je vcelku dobrý a lze konstatovat, že student prokázal jisté bakalářské schopnosti, do dané problematiky pronikl a zadání splnil. Naznačil jisté předpoklady řešit konkrétní problémy.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění zadání B 40/50
Aktivita během řešení a zpracování práce (práce s literaturou, využívání konzultací, atd.) E 10/20
Formální zpracování práce D 12/20
Využití literatury E 5/10
Navrhovaná známka
D
Body
67

Posudek oponenta

Švecová, Olga

Studentka Ostanina se ve své bakalářské práci věnovala problematice vyhodnocování naměřených vlastností tlustovrstvých RC prvků s rozloženými parametry. Zadání práce odpovídá svým rozsahem i svou náročností požadavkům na bakalářský projekt. Předložená bakalářská práce z velké části splňuje zadání. Chybí zde však popis teorie měření potřebného pro realizaci experimentu a pro vyhodnocování získaných údajů. Rovněž popis v experimentu použité metody měření v práci není uveden. Odborná úroveň práce je na dobré úrovni. V práci však chybí zdůvodnění použití faktorové analýzy ve fázi vyhodnocování naměřených hodnot. Formální stránka předložené bakalářské práce je na velmi dobré úrovni. Menším nedostatkem je, že v práci chybí u některých obrázků odkaz na použitý zdroj literatury a v závěru práce není uvedeno možné pokračování v započaté práci a využití získaných výsledků. Velmi vyzdvihuji dobrou úroveň jazykové stránky práce, a to zejména vzhledem k faktu, že se jedná o zahraniční studentku. Rovněž grafická úpravu celé práce a logická návaznost jejích jednotlivých částí je na výborné úrovni. Studentka svou prací dokázala, že se dobře orientuje v řešené problematice. V práci použité a uvedené studijní prameny jsou vhodně vybrané. Realizačním výstupem práce je zejména provedené vyhodnocování experimentálně získaných dat. V této části práce studentka řádně neodůvodnila faktorovou analýzu použitou pro zpracování naměřených hodnot. Rovněž zde zcela chybí popis způsobu získávání v tabulkách uvedených hodnot. Grafické znázornění výsledků analýzy naměřených hodnot je na velmi dobré úrovni. Odevzdaná práce je spíše kompilačního charakteru. Svým obsahem je však na úrovni dostatečné pro závěrečnou bakalářskou práci. Studentka Ostanina vypracovanou bakalářskou prací prokázala schopnosti hodné bakaláře. Navrhuji hodnocení bakalářské práce stupněm dobře.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání C 15/20
Odborná úroveň práce C 37/50
Interpretace výsledků a jejich diskuse E 10/20
Formální zpracování práce A 9/10
Navrhovaná známka
C
Body
71

Otázky

eVSKP id 15764