KAMENEC, J. Vliv zátěže na barorecepční reflex [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2008.

Posudky

Posudek vedoucího

Kolářová, Jana

Student se zabýval měřením barorecepčního reflexu. Podle navrženého protokolu provedl měření u více osob pomocí počítačového systému Biopac. Z naměřených hodnot krevního tlaku ve dvou časových okamžicích a záznamu z pletysmografu provedl odhad spojitého průběhu krevního tlaku během měření. Dále se zabýval vyhodnocením barorecepční citlivosti a krevního tlaku za účelem ověření vlivu zátěže na funkci organismu. Student statisticky tento vliv nepodložil. V tomto bodu student nesplnil zadání. Studentovy schopnosti neodpovídají odevzdané práci. Práce mohla být na vyšší úrovni. Student konzultací využíval minimálně. Zadání práce není splněno v celém rozsahu. Práci hodnotím stupněm E.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění zadání D 30/50
Aktivita během řešení a zpracování práce (práce s literaturou, využívání konzultací, atd.) F 8/20
Formální zpracování práce E 10/20
Využití literatury E 5/10
Navrhovaná známka
E
Body
53

Posudek oponenta

Čmiel, Vratislav

Cílem práce bylo seznámit se s problematikou měření barorecepčního reflexu a prakticky ověřit vliv zátěže na barorecepční citlivost. V praktické části měl student vytvořit vhodný protokol a realizovat měření, následně statisticky vyhodnotit vliv zátěže a výsledky vhodně prezentovat. Úvod do problematiky je sice dostatečného rozsahu, je však nutno vytknout skutečnost, že celá úvodní část práce je pouze doslovnou citací textů z použité literatury. Jde zejména o dobře dostupné internetové články, mnohdy technicko-populárního charakteru, viz např. podkapitoly 2.3 a 2.4. V některých kapitolách úplně chybí odkazy na citovanou literaturu a seznam použité literatury obsahuje chybně uvedené internetové zdroje. V praktické části student vytvořil programové vybavení, které umožňuje načíst naměřené hodnoty ze souborů, vypočítat barorecepční citlivost a prezentovat výsledky v časové a frekvenční oblasti. Další zpracování je provedeno ve formě sloupcových a krabicových grafů vytvořených odděleně v MS Excel. Nevýhodou je však velká účast uživatele při zpracování. Programové vybavení by bylo vhodnější uzpůsobit tak, aby program zvládal vyhodnocení automaticky i bez těchto mezivýpočtů a editací provedených v průběhu uživatelem. Nedostatkem jsou občasné nepřesnosti při měření a zpracování, ke kterým student dochází např. cituji: "stanovením vhodné hodnoty prostudováním konkrétního průběhu" (viz podkap. 6.1.1.1). Práce také postrádá hlubší odbornou úroveň. Student dosahuje aspoň dostatečných výsledků dle požadavků zadání a práci lze s velkými výhradami doporučit k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Odborná úroveň práce F 20/50
Interpretace výsledků a jejich diskuse C 15/20
Splnění požadavků zadání C 15/20
Formální zpracování práce E 5/10
Navrhovaná známka
E
Body
55

Otázky

eVSKP id 14702