MUSILOVÁ, K. Deformačně-napěťová analýza protézy dolní končetiny [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2010.

Posudky

Posudek vedoucího

Návrat, Tomáš

Přístup diplomanta k řešení byl zpočátku velmi vlažný, navíc byla práce na rok zastavena díky roční stáži. Práce byla zahájena až na počátku tohoto školního roku. Diplomant řešil práci především sám, konzultace s vedoucím práce byly ojedinělé. Cíle práce dle zadání byly splněny s následujícími nedostatky. Text práce vznikl narychlo, což výrazně snižuje jeho kvalitu a analýza řešené problematiky je na nízké úrovni. V práci jsou nedostatečně analyzované získané výsledky a o věrohodnosti výpočtového modelu (především okrajových podmínek a diskretizace) lze diskutovat. Diplomant nedostatečné využívá odkazy na použitou literaturu a neuspokojivě vysvětluje použité postupy. Pokud diplomant u obhajoby vyvrátí pochybnosti o věrohodnosti výpočtového modelu, doporučuji udělit známku D.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání C
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita C
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry D
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii E
Logické uspořádání práce a formální náležitosti E
Grafická, stylistická úprava a pravopis C
Práce s literaturou včetně citací D
Samostatnost studenta při zpracování tématu C
Navrhovaná známka
D

Posudek oponenta

Fuis, Vladimír

Diplomová práce se zabývá problematikou deformačně-napěťové analýza protézy dolní končetiny. K řešení je použito výpočtové modelování (MKP) s využitím systémového přístupu. Diplomantka si hned na začátku výpočtového modelování situaci velmi zkomplikovala tím, že analyzovanou soustavu rozdělila na dvě, čímž se objevily problémy s okrajovými podmínkami a zatížením jednotlivých podsoustav (viz otázky níže). V místech, kde by byl vhodnější obrázek s krátkým komentářem je text, který není zcela pochopitelný, na druhou stranu jsou místa, kde detailní analýza obrázků chybí. Diplomantce to možná jasné připadá, ale oponentovi, který má k dispozici pouze DP to jasné být nemusí. Vypadá to celé tak, jako by práce byla napsaná "horkou jehlou". K práci mám 23 dotazů (z nichž část již byla zodpovězena v průběhu prezentace) a celkové hodnocení závisí na tom, jak budou otázky zodpovězeny, protože souvisí s věrohodností prezentovaných výsledků (způsob zatěžování podsoustav, přenos zatížení z jedné podsoustavy na druhou, hustota diskretizace, typy kontaktů, analýza mezního stavu pružnosti, analýza mezního stavu únavového porušení). Poněvadž je dotazů celkem 23, bylo s dilomantkou dohodnuto, že následující dotazy, budou zodpovězeny v průběhu prezentace - jedná se o č. 1, 2, 5, 6, 7, 8, 10, 11, 19, 20, 21 a 23.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání D
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod D
Vlastní přínos a originalita D
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry E
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii E
Logické uspořádání práce a formální náležitosti C
Grafická, stylistická úprava a pravopis C
Práce s literaturou včetně citací C
Navrhovaná známka
E

Otázky

eVSKP id 29429