TOŠER, P. Zkoumání teplotních změn vlastností olověného akumulátoru v režimu hybridních vozidel [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2010.

Posudky

Posudek vedoucího

Bača, Petr

Student Pavel Tošer se ve své práci zabývá studiem teplotních změn záporných aktivních hmot olověných akumulátorů pracujících v různých režimech provozu. Vzrůst teploty olověného akumulátoru hraje významnou roli především v bezúdržbových akumulátorech, kdy může dojít až k extrémnímu nárůstu teploty (thermal runaway) končící mechanickou destrukcí akumulátoru. Detailní porozumění procesům, které se podílejí na tepelném managementu akumulátorů, je nezbytným předpokladem pro jejich úspěšné použití v širokém rozsahu aplikací. Student provedl veškeré experimentální práce na pracovišti elektrochemických zdrojů ústavu elektrotechnologie FEKT, zařízení a podmínky měření přizpůsobil přístrojovému vybavení a možnostem pracoviště. Na základě výsledků experimentů zpracoval diplomovou práci v rozsahu 73 stran včetně seznamu použité literatury. Práci rozčlenil do šesti kapitol. Teoretická část zahrnuje základní dělení elektrochemických článků, detailní rozbor olověného akumulátoru a seznámení s problematikou hybridních elektrických vozidel. Rozebírá se zde také tepelný management akumulátoru a jednotlivé děje, které ovlivňují jeho celkovou teplotu. Praktická část popisuje experimentální elektrodu a možnosti měření jednotlivých složek vnitřního odporu elektrody. Student rozpracovává postup výroby aktivních hmot a výrobní proces celého experimentálního článku, na kterém probíhá vlastní měření. V závěrečné části student vypočítává tepelnou kapacitu akumulátorové nádoby a věnuje se detailnímu vyhodnocení provedených experimentů. Požadavky zadání student splnil v plném rozsahu, v práci postupoval se zájmem o zpracovávanou problematiku, k řešení problémů přistupoval samostatně a s potřebnou iniciativou. Práce je sepsána pečlivě a přehledně, její vnější úprava a grafické zpracování jsou na dobré úrovni. Odborná úroveň odpovídá znalostem získaným v daném oboru. Předložená práce a její zpracování splňují všechny požadavky kladené na diplomovou práci. Práce přináší nové poznatky do oblasti tepelných dějů probíhajících v olověném akumulátoru za různých režimech provozu. Práci doporučuji k obhajobě a studenta hodnotím známkou v ý b o r n ě

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění zadání A 50/50
Aktivita během řešení a zpracování práce (práce s literaturou, využívání konzultací, atd.) A 20/20
Formální zpracování práce A 19/20
Využití literatury A 10/10
Navrhovaná známka
A
Body
99

Posudek oponenta

Křivík, Petr

Student se ve své práci zabývá problematikou teplotních změn olověného akumulátoru a to zejména aktivní hmoty záporné elektrody v rámci cyklování standardního a cyklování v režimu PSoC, který se snaží simulovat chování akumulátoru v hybridním elektrickém vozidle. V rozsáhlé teoretické části práce jsou nejprve popsány základní údaje o elektrochemických článcích, podrobněji popsán olověný akumulátor včetně konstrukce, typů a negativních provozních jevů. Krátce jsou zde zmíněny i hybridní elektrická vozidla se stručným rozborem hybridních pohonů a a provozního stavu baterií, které se v HEV využívají. Poté je podrobně rozebrána problematika tepelných jevů probíhajících za provozu olověného akumulátoru. Praktická část je věnována způsobu výroby experimentálních elektrod, lišících se typem příměsi, měření důležitých parametrů, zejména teploty a popisu prováděných experimentů. Přitom byly zkoumány změny teploty při formaci, standardním cyklování a v závěru cyklování v režimu PSoC. Práce je sepsána pečlivě a přehledně, její vnější úprava a grafické zpracování jsou na velmi dobré úrovni. Odborná úroveň odpovídá znalostem získaným v daném oboru magisterského studijního programu. V práci jsem přesto nalezl několik drobných nedostatků. Na str. 7 je např. tvrzení, že elektrolyt plně vybitého akumulátoru je tvořen výhradně vodou, na str. 10 by bylo lépe nahradit pojem účinnost rekombinace pojmem nabíjecí účinnost, samočinné vybíjení by bylo lépe uvádět jako samovybíjení. Na str. 19 je chyba ve vzorci (4.3) chybí delta t - srovnej se vzorcem (4.5), na str. 26 mezi složkami vnitřního odporu chybí odpor rozhraní mezi kolektorem a aktivní hmotou a odpor rozhraní mezi aktivní hmotou a elektrolytem. Na str. 29 je v popisu obrázku mylně uvedeno závislosti odporu na teplotě. Na str. 30 alfa má jednotku K-1, obr. 5.2 str. 30 - pro teplotu je místo t je lépe používat théta. Předložená práce splňuje požadavky kladené na diplomovou práci a zadání diplomové práce bylo splněno. O kvalitě práce svědčí i 1. místo na studentské soutěži EEICT 2010. Práci doporučuji k obhajobě a hodnotím známkou A.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A 20/20
Interpretace výsledků a jejich diskuse A 18/20
Odborná úroveň práce A 48/50
Formální zpracování práce A 10/10
Navrhovaná známka
A
Body
96

Otázky

eVSKP id 28370