NEVORAL, J. Řízení měniče [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2008.

Posudky

Posudek vedoucího

Fiala, Pavel

Autor práci zaměřil na aplikaci procerem řízené aplikace měniče pro řízení asynchronního motoru. Na základě literární rešerše v oblasti procesorového řízení a pulsně šířkové modulace je navrženo řešení řízení otáček malého asynchronního motoru. Protože se během řešení vyskytly technické problémy s modulem DSP a dodávkou nové ze SRN, nebyly experimenty na reálném chodu motoru popsány. Z formálního hlediska je možné práci vytknout několik nedostatků. Převzaté obrázky mají zhoršenou kvlaitu, , obr.9, není podrobněji rozepsán zdrojový program pro PWM, který je uveden v příloze. Přes uvvedené nedostatky lze cíle práce považovat za splněné.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění zadání B 40/50
Aktivita během řešení a zpracování práce (práce s literaturou, využívání konzultací, atd.) A 20/20
Formální zpracování práce B 16/20
Využití literatury B 8/10
Navrhovaná známka
B
Body
84

Posudek oponenta

Steinbauer, Miloslav

Student se v práci věnuje využití DSP měniče pro řízení asynchronního motoru pomocí pulzně-šířkové modulace (PWM) a výkonového stupně s měničem kmitočtu. Po rešerši týkající se DSP a PWM je v práci popsán jednak použitý hardware, jednak prostředky pro programování DSP. Dále je uveden návrh uspořádání DSP a měniče kmitočtu, ovšem pouze ve formě blokových schémat. Z práce ani závěru není patrné, zda došlo k experimentálnímu ověření reálné funkce navrženého měniče, chybí i interpretace získaných výsleků. Obrázky prezentované jako použité zapojení jsou přejaty z manuálů výrobce DSP a měniče kmitočtu. V práci je několik dalších chyb - uváděné označení "frekvenční měnič kmitočtu" nemá smysl, správně je "měnič kmitočtu". Některé obrázky (1, 5, 9, 17, 25) jsou ve špatné kvalitě, uniká mi význam obr. 27 v příloze.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání D 13/20
Odborná úroveň práce C 35/50
Interpretace výsledků a jejich diskuse D 12/20
Formální zpracování práce B 8/10
Navrhovaná známka
D
Body
68

Otázky

eVSKP id 14595