BLAŽEK, J. Rám přívěsu Variant 200 pro přepravu kabelových cívek [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2011.

Posudky

Posudek vedoucího

Kašpárek, Jaroslav

Student se ve své práci zabývá pevnostní analýzou přívěsného vleku pro přepravu kabelových bubnů. V práci je popsáno konstrukční řešení daného zařízení a následně je velmi rozsáhle popsáno modelové řešení a úpravy pro dvě počítačové metody řešení. První metodou je dynamická simulace systémy v MSC ADAMS pro určení dynamických účinků jízdy na rám konstrukce. Druhou metodou je MKP pevnostní analýza samotného rámu, kde výchozí parametry jsou výstupní hodnoty z dynamické analýzy. Samotné použití obou metod řešení je velmi rozsáhlé a předpokládá znalosti v obou oblastech řešení dynamiky i pružnosti a pevnosti. V závěru pak doporučuje drobné úpravy v konstrukci rámu kabelového vleku. Diplomová práce je z hlediska formálnosti a technického zpracování na velmi vysoké úrovni. Dílo má vysokou kvalitu textového i grafického zpracování. Student se dopustil pouze několika drobných překlepů (str. 23, 25, 37, 40, 41, 44, 48, 64), které ale v žádném případě neznehodnocují přehlednost a úroveň kvality diplomové práce. Ve výkresové a přílohové dokumentaci student prokázal své schopnosti vytvářet detailně propracované 3D modely. Ve výkresové části přikládá výkresy současného rámu a rámu s doporučenými úpravami. Po formální i výpočtové stránce je práce velice hodnotná a doporučuji tuto práci k obhajobě. Otázka pro studenta: V kapitole 5.3 píšete o porovnání statické a transientní analýzy Ing. Holčákovou na konferenci ANSYS 2009. Mohl by jste ve zkratce uvést závěrečné zhodnocení rozdílu při použití těchto přístupů při řešení pevnostní analýzy?

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Kašpárek, Jaroslav

Diplomová práce je velmi podrobná a obsahuje spoustu informací o problematice modelování a simulace. Z pohledu praxe je tato práce velmi prospěšná a dává nový pohled na problematiku navrhování a kontroly pevnosti konstrukce strojů. Student ve své práci používá více moderních výpočtových programů, určené pro simulaci jízdy vleku a kontrolu pevnosti rámu. V práci také kriticky hodnotí jednotlivé stavy a zdůvodňuje proč došlo k těmto stavům u sledovaného přívěsného vleku Variant 200. V závěru doporučuje vzhledem k výsledkům simulace, aby byly na vleku provedeny úpravy. Sám pak kritická místa upravuje a opět kontroluje na pevnost tak, aby vyhovovala a nedocházelo k trvalým deformacím. Od studenta byla na základě moderních metod provedena zhodnocení zcela korektní a odpovídá poznatků při používání zařízení v praxi. Navržené úpravy jsou vhodné a vzhledem k jejich nenáročnosti také lehce proveditelné. Diplomová práce je obsáhlá, technicky a koncepčně srozumitelná. Postup řešení je dle mého úsudku správný a logický. Doporučuji tuto práci k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
A

eVSKP id 37299