BAČKOVSKÝ, P. Simulace absorpčních charakteristik dielektrických materiálů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2010.

Posudky

Posudek vedoucího

Křivík, Petr

Úkolem studenta v diplomové práci bylo seznámit se s absorpčními charakteristikami dielektrických materiálů a s možnostmi jejich simulace. Vytvořit program simulující absorpční charakteristiky různých dielektrických materiálů a výsledné závislosti porovnat se závislostmi naměřenými na reálném vzorku dielektrika. Student Bc. Pavel Bačkovský zpracoval diplomovou práci v rozsahu 43 stran včetně seznamu použité literatury + 10 stran příloh. V teoretické části je popsána polarizace dielektrika a podrobněji rozebrána dielektrická absorpce včetně matematického popisu vztahů veličin popisujících časový průběh dielektrické absorpce. V praktické části je nejprve stručně popsáno programové prostředí Agilent VEE Pro 8.0, ve kterém se simulace prováděla včetně popisu simulačního programu. Poté bylo uvedeno měřicí pracoviště na kterém byla prováděna reálná měření absorpčních charakteristik vzorku dielektrika. Výsledné naměřené průběhy nabíjecího a vybíjecího proudu, náboje a vnitřního odporu byly pak srovnány s odsimulovanými průběhy těchto veličin pomocí vytvořeného programu. Z výsledného srovnání je zřejmé, že rozdíly v průbězích jsou závislé na počtu relaxačních mechanismů v dielektriku. Stávající program používá 2 relaxační mechanismy, kde simulované průběhy veličin odpovídají mnohem více než u programu s 1 relaxačním mechanismem. Nicméně je zřejmé, že pro přesnější popis dielektrika bude v budoucnu nutné použít v simulačním programu více relaxačních mechanismů. To však způsobí nárůst proměnných veličin, které bude nutno správně nastavit. Požadavky zadání student splnil v plném rozsahu, v práci postupoval se zájmem o zpracovávanou problematiku. K řešení problémů přistupoval samostatně, práce je sepsána přehledně, její vnější úprava a grafické zpracování jsou na dobré úrovni. Odborná úroveň odpovídá znalostem získaným v daném oboru magisterského studijního programu. Předložená diplomová práce a její zpracování splňují všechny požadavky kladené na diplomovou práci. Výsledný simulační program je možno využít i ve výuce v materiálově orientovaných Předmětech. Proto doporučuji práci k obhajobě a diplomovou práci studenta hodnotím známkou B.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění zadání B 44/50
Aktivita během řešení a zpracování práce (práce s literaturou, využívání konzultací, atd.) B 16/20
Využití literatury B 8/10
Formální zpracování práce B 16/20
Navrhovaná známka
B
Body
84

Posudek oponenta

Novák, Vítězslav

Student se ve své práci zabývá studiem absorpčních charakteristik dielektrických materiálů a především pak vytvořením simulačního softwaru pro simulaci těchto charakteristik. Vytvořený program dokáže pracovat se dvěma polarizačními mechanismy. Práce je zpracována v rozsahu 53 stran včetně obrázků, seznamu literatury a příloh. V teoretické části je definováno dielektrikum, jsou popsány různé typy relaxačních polarizací a poměrně podrobně rozebrána problematika dielektrické absorpce. Další část se zabývá velmi stručným popisem programovacího prostředí Agilent Vee Pro a softwaru, který byl v tomto prostředí vytvořen. Zde citelně chybí alespoň stručný popis instalace a práce s programem či manuál. Také chybí informace, že program je spustitelný pouze v programovém prostředí Vee a kde je možné toto prostředí získat. Hodnotu programu by také prudce zvýšila tabulka s parametry či celými charakteristikami vybraných reálných materiálů, se kterými by bylo možné simulované či naměřené charakteristiky porovnávat. Následující část práce definuje důležité pojmy a měřicí metody pro diagnostiku vzorků dielektrických materiálů. Domnívám se, že vhodnější by bylo umístit tuto část, ještě před popis programu, kde byly předkládány i další informace teoretického rázu. Finální část práce pak obsahuje popis měření reálného vzorku dielektrického materiálu a srovnání získaných průběhů s charakteristikou získanou simulací pomocí vytvořeného programu. Grafické zpracování a vnější úprava předložené práce jsou na velmi dobré úrovni. Odborná úroveň předložené práce a její zpracování splňují požadavky kladené na diplomovou práci. Proto ji doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání C 14/20
Formální zpracování práce B 8/10
Odborná úroveň práce C 36/50
Interpretace výsledků a jejich diskuse B 16/20
Navrhovaná známka
C
Body
74

Otázky

eVSKP id 26241