HORVÁTH, M. Energetické využití biomasy [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2008.

Posudky

Posudek vedoucího

Procházka, Zdeněk

Bakalářská práce svým rozsahem odpovídá zadání a splňuje všechny jeho body. Přístup studenta k řešení byl velmi dobrý s vlastním přínosem a iniciativou. Ve své práci nashromáždil obsáhlý podkladový materiál, při jehož zpracování prokázal schopnost jak samostatné teoretické analýzy, tak i její praktické aplikace při návrhu bioplynové stanice. Ekonomické zhodnoceni je spočítáno jak bez získaných dotací, tak i s dotacemi a je velmi přehledně zpracováno v grafické formě. Celkový dojem kazí jen drobné překlepy. Bakalářskou práci doporučuji k ústní obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění zadání A 50/50
Aktivita během řešení a zpracování práce (práce s literaturou, využívání konzultací, atd.) A 20/20
Formální zpracování práce B 17/20
Využití literatury A 10/10
Navrhovaná známka
A
Body
97

Posudek oponenta

Bok, Jaromír

V předložené bakalářské práci jsou rozebrány možnosti vyuužití biomasy pro energetické účely. Student práci rozdělil do přehledných tématických celků, které na sebe velmi dobře navazují. Uvědomuje si nutnost zvýšení podílu výroby elektrické energie z obnovitelných zdrojů, ke kterým biomasa neoddiskutovatelně patří. V práci přehledně rozebral možnosti zpracování různých forem biomasy, a v závěru sám navrhl koncepci bioplynové stanice pro nejmenovaný vepřín v Jihomoravském kraji. Výpočet velikosti bioplynové stanice je správně proveden podle počtu prasat ve vepříně a s tím související produkcí prasečích exkrementů. Velmi zodpovědně student přistoupil k ekonomickému vyhodnocení projektu, do kterého nezapoměl zahrnout veškeré možné náklady spojené s pořízením a provozem bioplynové stanice. Ekonomickou bilanci provedl ve dvou variantách, a to jednak se započtením státní dotace poskytované na pořízení zařízení využívajícího obnovitelných zdrojů energie, tak bez státní dotace. Student vypracováním bakalářské práce prokázal, že dané problematice plně porozuměl, a splnil všechny body zadání. Práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A 20/20
Odborná úroveň práce A 48/50
Interpretace výsledků a jejich diskuse B 17/20
Formální zpracování práce A 9/10
Navrhovaná známka
A
Body
94

Otázky

eVSKP id 13388