ŠIKL, J. Interaktivní Java applet pro 3D vizualizaci optického disku oka [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2010.

Posudky

Posudek vedoucího

Peter, Roman

Student v teoretické části diplomové práce popsal princip vyšetřovací metody konfokální laserové skenovací oftalmoskopie a výstupní data této metody, jež dále použil pro řešení úlohy vizualizace 3D povrchu optického disku oka. Pro realizaci praktické části student využil knihovnu java3D, kterou doplnil o nové metody pro výpočet 3D topografického modelu, mapování barevné složky a interaktivního ovládání. Tyto metody pak implementoval ve formě dvou funkčních appletů, kdy jeden je určen přímo pro uživatele, druhý obsahuje soubor všech testovaných metod. K práci je přiložena podrobná dokumentace zdrojových kódů, čímž je vlastní implementace srozumitelná a tím užitečná jak z hlediska studijního, tak z hlediska budoucího rozšíření či modifikace. Vytvořený program je rovněž možné zakomponovat do současného autorizovaného softwaru OPHTHALMO. Tištěná verze práce obsahuje bohužel zbytečné nedostatky z hlediska formálního zpracování, především nekvalitní tisk a několik gramatických chyb. Z hlediska celkového hodnocení však student prokázal, že je schopen samostatně nastudovat danou problematiku a získané vědomosti tvůrčím způsobem realizovat. Všechny požadavky zadání byly splněny, student Jaroslav Šikl při řešení prokázal své inženýrské schopnosti a práci proto doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Formální zpracování práce C 15/20
Využití literatury A 10/10
Aktivita během řešení a zpracování práce (práce s literaturou, využívání konzultací, atd.) A 20/20
Splnění zadání A 50/50
Navrhovaná známka
A
Body
95

Posudek oponenta

Kolář, Radim

Předložená diplomová práce je zaměřena především na realizaci interaktivního Java appletu pro 3D vizualizaci optického disku. Poměrně rozsáhlá práce je logicky rozdělena do několika kapitol, které obsahují popis vyšetřovacích metod pro diagnostiku glaukomu, dále pak části popisující vlastní návrh appletu a pak technickou a uživatelskou dokumentaci k vytvořenému appletu. Celý text je psán srozumitelně a ukazuje na autorovu schopnost zpracovat a popsat zadanou problematiku do kvalitní diplomové práce. Realizace navrhnutého appletu je funkční. Významnější nedostatky jsem v práci nenašel. Formální stránka práce je průměrná. Zadání považuji za splněné a práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A 20/20
Odborná úroveň práce A 48/50
Interpretace výsledků a jejich diskuse A 18/20
Formální zpracování práce A 9/10
Navrhovaná známka
A
Body
95

Otázky

eVSKP id 27145