KADRNKA, P. Experimentální ověření vlastností zhášecí komory jističe [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2010.

Posudky

Posudek vedoucího

Valenta, Jiří

Student zpracoval bakalářskou práci na téma Experimentální ověření vlastností zhášecí komory jističe. Jak vyplývá z názvu, práce měla mít výrazně experimentální charakter, kdy bylo v plánu experimentální ověření chování oblouku v reálné zhášecí komoře jističe aplikací metodiky dosud používané pouze pro jednoduché modely roštové komory. Po úvodních experimentech ověřujících především správnost měřicího řetězce však musely být další experimentální práce zastaveny v důsledku výpadku laboratoře včetně zkušebního zařízení. Z tohoto důvodu byl poslední bod zadání upraven na provedení rešerše dostupné literatury týkající se dané problematiky. Student při zpracovávání práce projevoval o danou problematiku zájem a přistupoval k řešení aktivně. Vhodně využíval i konzultací. Zpracovaná práce může sloužit jako východisko pro pokračování při obnovení provozu laboratoře.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění zadání A 45/50
Aktivita během řešení a zpracování práce (práce s literaturou, využívání konzultací, atd.) A 20/20
Využití literatury B 8/10
Formální zpracování práce A 18/20
Navrhovaná známka
A
Body
91

Posudek oponenta

Vávra, Zdeněk

Předložená bakalářská práce má vysoce aktuální zadání, které si kladlo za cíl rozšíření poznání o vlastnostech elektrického oblouku nízkého napětí ve zhášecí komoře jističe. Téma práce mělo experimentální charakter opírající se o dobré laboratorní vybavení, které bylo součástí Laboratoře spínacího oblouku. Po úvodních experimentech však bylo experimentální zařízení zásahem vyšší moci poškozeno a provoz Laboratoře byl dlouhodobě přerušen. Proto nemohla být práce realizována v původně zamýšleném rozsahu. Pro splnění cíle práce tak bylo zvoleno náhradní řešení, které se opíralo o literární rešerše k zadané problematice a hodnocení v nich obsažených výsledků. Práce je přehledně dělena do devíti kapitol, formálně je velice přehledně zpracovaná, některé formulační nedostatky neubírají na celkové kvalitě práce. V práci jsem nenašel závažné nedostatky, ale některé formulace a úvahy bych požadoval při obhajobě vysvětlit. Je pravdou, že zámek volnoběžky se vybavuje dálkově elektromagnetickou spouští?? (str. 11), že zapínací oblouk vzniká přes mezifázi korony?? (str. 11), že efektivní hodnota napětí nepřestoupí velikost 500 V/cm !!???, že v experimentálním zařízení obr. 5-2 jsou dva pohyblivé kontakty?? Není zcela jasné proč autor v kapitole 5 rozebírá pouze výsledky dvou prací prof. Lindmayera a kol. Proč např. výsledky v obr. 5-3 nekonfrontuje s výsledky dosaženými v našich podmínkách. Zaměření pouze na dva tituly považuji za nedostatečné, vždyť poblikovaných podkladů v posledních letech je více. Kapitola 8 předkládá dílčí dosažené výsledky do doby nucené odstávky Laboratoře. Zcela vytrženě ze souvislostí působí příloha A, ale předložené výsledky naznačují, že přijatá metodika experimentu je správná a po obnovení provozu bude možné započatou cestou pokračovat. Doufám, že autor práce naváže na tyto výsledky v magisterském studiu.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A 20/20
Odborná úroveň práce A 45/50
Interpretace výsledků a jejich diskuse C 15/20
Formální zpracování práce A 10/10
Navrhovaná známka
A
Body
90

Otázky

eVSKP id 30188