VACULÍK, J. Program pro výpočet výkonové bilance optického bezkabelového spoje [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2008.

Posudky

Posudek vedoucího

Křivák, Petr

Cílem práce bylo seznámit se matematickým popisem optických bezkabelových spojů, jejich jednotlivými prvky a sestavit program pro grafickou interpretaci výkonové bilance tohoto spoje. Navržený program je přehledný a umožňuje sestavit bilanční diagram spoje, jeho export jako obrázek a tisk výpisu jeho parametrů. Na programu chválím ošetření chyby která může vzniknout při zadávání desetinných míst a možnost zadání parametrů spoje kliknutím na jeho schématický obrázek. Nedostatkem práce je její teoretická část, která je místy nepřesná a neúplná. Po dopracování teoretické části (zejména části týkající se turbulentní atmosféry), jenž je i součástí nápovědy programu by byl program vhodný pro zařazení do výuky.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění zadání A 45/50
Formální zpracování práce C 14/20
Využití literatury D 6/10
Aktivita během řešení a zpracování práce (práce s literaturou, využívání konzultací, atd.) A 18/20
Navrhovaná známka
B
Body
83

Posudek oponenta

Hudcová, Lucie

Cílem této diplomové práce bylo vytvořit program pro výpočet energetické bilance optického bezkabelového spoje. V úvodní části autor zmiňuje optické vláknové spoje a blíže se zabývá optickými bezkabelovými spoji. Teoretická část obsahuje několik nepřesností, což snižuje jinak vysokou kvalitu práce. V práci je doslova přeložen pojem pigtail, a to jako prasečí ocásek, což v práci působí úsměvně. Program lze intuitivně ovládat. Výsledný graf energetické bilance je velmi přehledný.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A 18/20
Odborná úroveň práce C 38/50
Interpretace výsledků a jejich diskuse B 16/20
Formální zpracování práce C 7/10
Navrhovaná známka
C
Body
79

Otázky

eVSKP id 15540