MICHNÍK, J. Bezdrátový monitor vodních toků [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2010.

Posudky

Posudek vedoucího

Bradáč, Zdeněk

Na základě zadání student navrhnul a realizoval monitorovací systém pro monitorování výsky hladiny na sledovaných tocích pro účely protipovodňové ochrany obyvatelstva a majetku. Student provedl rozsáhlou rešerši problematiky a měřicích metod se zaměření na bezúdržbové a vysoce robustní systémy měření hladiny. Na základě této analýzy student navrhnul koncepci elektroniky bezdrátově komunikující elektronické stanice, která za využití WiFi rozhraní poskytuje měřené údaje do vyšších systémů přes rozhraní Internet. Tato stanice dále plní funkci dataloggeru a vizualizační stanice přes WWW stránky implementované v měřicí stanici. Student navrhnul a realizoval elektronické obvody měřicí stanice, tuto stanici oživil, vybavil ji čidly a umístil na řece Petrůvce. pro správnou funkci student vybavil měřicí stanici programovým a vizualizačním programovým vybavením. Je možné konstatovat, že student v plném rozsahu splnil zadání diplomové práce. Kvalita realizace byla otestována povodněmi na jaře tohoto roku. Vlastní realizace je povedená, textová část práce je na dobré formální a jazykové úrovni až na absenci citací. Student využíval konzultací vedoucího práce a jeho práce jednoznačně prokazuje jeho inženýrskou erudici.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění zadání A 50/50
Aktivita během řešení a zpracování práce (práce s literaturou, využívání konzultací, atd.) A 20/20
Formální zpracování práce C 15/20
Využití literatury A 10/10
Navrhovaná známka
A
Body
95

Posudek oponenta

Štohl, Radek

Úkolem Bc. Michníka bylo navrhnout a realizovat bezdrátový monitor vodního toku s více měřicími stanicemi. Náročnost zadání lze považovat jak po stránce odborné, tak časové za odpovídající požadavkům kladeným na diplomovou práci. Na základě předložené průvodní zprávy lze konstatovat, že autor zadání splnil. Průvodní zpráva má 60 stran, skládá se z 8 kapitol. V úvodní kapitole, kap. 2 jsou popsány požadavky a výčet obdobných zařízení. Jsou popsány i různé principy měření výšek hladin toků. Bylo by vhodné srovnat metody měření mezi sebou a porovnat se zvoleným principem v práci. Monitor se skládá z několika částí, které jsou jasně a dostatečně popsány. Základem je měřicí stanice se snímačem tlaku a kontrolerem Rabbit. Návrh a realizace hardwaru je v pořádku. Softwarové vybavení měřicí stanice je vhodné pro řešenou problematiku. Distribuovaný monitorovací systém tvoří webová aplikace, která komunikuje s připojenými měřicími stanicemi pomocí sítě Internet. V současné době je realizována jedna měřicí stanice, ale data o hladině řeky z jiného místa jsou získány z dat Povodí Odry přes FTP server. Práce má dobrou grafickou úroveň. Po formální stránce není v textu uveden žádný odkaz na citovanou literaturu a citovaná literatura v písemné formě neodpovídá normě. Navrhuji hodnotit práci Bc. Michníka známkou "A/výborně".

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A 20/20
Odborná úroveň práce A 50/50
Interpretace výsledků a jejich diskuse A 20/20
Formální zpracování práce E 5/10
Navrhovaná známka
A
Body
95

Otázky

eVSKP id 30889