KADLEC, M. Chování lakových kompozitů v různých environmentálních podmínkách [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2011.

Posudky

Posudek vedoucího

Rozsívalová, Zdenka

Bc. Michal Kadlec realizoval veškeré experimentální práce, spojené se zpracováním diplomové práce, v laboratořích Ústavu elektrotechnologie FEKT VUT v Brně, zkušební zařízení a podmínky měření přizpůsobil přístrojovému vybavení a možnostem ústavu. Na základě výsledků experimentů zpracoval diplomovou práci v rozsahu 75 stran včetně přehledu použité literatury, seznamu symbolů používaných v textu a tří stran příloh. Cílem předložené závěrečné vysokoškolské práce je sledovat vliv plniva ve formě mikromleté slídy na elektrické vlastnosti epoxidové pryskyřice tvořící matrici kompozitního materiálu. Práce je vhodně rozčleněna na teoretický rozbor a experimentální část a doplněna úvodem do studované problematiky a závěrem shrnujícím význam prováděných experimentů. Teoretické kapitoly podávají základní informace o vlastnostech dielektrických materiálů, metodách měření elektrických vlastností izolačních materiálů; dále shrnuje poznatky o složených materiálech a elektroizolačních lacích a studuje vliv činitelů klimatu na jejich vlastnosti. V experimentální části je popsána příprava zkušebních vzorků včetně charakteristiky použitého elektroizolačního laku a slídy (bylo vytvořeno 5 sad vzorků, po pěti až šesti kusech, s 0 až 16 % mleté slídy), zkušební zařízení včetně elektrodového systému a postupu měření; dále jsou zde shrnuty výsledky měření a vyhodnocení celého experimentu. Výsledky měření zpracoval diplomant formou přehledných grafických závislostí uvádějících vliv frekvence, relativní vlhkosti prostředí a teploty na složky komplexní permitivity a vztah mezi oběma složkami formou Coleho - Coleho diagramu. Na vypočtené hodnoty reálné složky komplexní permitivity byly aplikovány směsné vztahy, které potvrdily správnost experimentální činnosti. Měření bylo realizováno i v časové oblasti snímáním absorpčních charakteristik, jejichž příklad, včetně matematické náhradní funkce, je také součástí grafického hodnocení. Předložená práce je sepsána pečlivě a přehledně, s vnější úpravou a grafickým zpracováním na dobré úrovni. Požadavky zadání splnil diplomant v plném rozsahu, v práci postupoval se zájmem o zpracovávanou problematiku, k řešení problémů přistupoval s potřebnou iniciativou, prokazoval samostatný přístup ke studiu a schopnost práce s doporučenou, ale i studentem vyhledanou literaturou. Podle časových možností pravidelně konzultoval jednotlivé etapy práce a dosažené výsledky s vedoucí práce; na všechna jednání přicházel velmi dobře připraven. Předložená práce a její zpracování splňují všechny požadavky kladené na diplomovou práci. Výsledky provedených experimentů lze využít při návrzích a realizacích elektroizolačních soustav.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění zadání A 50/50
Aktivita během řešení a zpracování práce (práce s literaturou, využívání konzultací, atd.) A 20/20
Formální zpracování práce B 16/20
Využití literatury B 8/10
Navrhovaná známka
A
Body
94

Posudek oponenta

Frk, Martin

Z obsahové části teoretické a experimentální části diplomové práce lze konstatovat, že diplomant rámcově splnil její zadání. Mohl však z mého pohledu věnovat větší pozornost kapitolám, uvádějících současný přehled elektroizolačních laků a kompozitním materiálům. Po experimentální stránce realizoval student přípravu lakových kompozitních vzorků s různým procentuálním podílem mleté slídy, které následně exponoval v prostředích o různé relativní vlhkosti. Rozsah experimentální činnosti je na diplomovou práci dostatečný. Odborná úroveň práce utrpěla výběrem použité literatury ke studiu dané problematiky. Student se z velké části soustředil jen na elektronické verze skript vydaných na VUT FEKT v Brně, případně na závěrečné práce studentů předchozích let. Vyhodnocení a interpretace výsledků spočívá pouze v ukázce příkladů matematických výpočtů relativní permitivity lakových kompozitů s využitím různých směsných vztahů. Postrádám zde souhrnnou tabulku s údaji pro vše procentuální podíly plnění. V práci jsem rovněž neshledal bližší fyzikální interpretaci dielektrických spekter; vyskytuje se jen obecné konstatování, že ten či onen parametr vzrůstá či klesá. Současně mohl realizovat grafickou závislost úrovně navlhání jednotlivých vzorků (z hodnot uvedených v Tab. 7) Po formální stránce se práce vyznačuje jednotnou úpravou textové části s přehlednými grafickými závislostmi. Z formálních nedostatků vybírám a upozorňuji na následující: - grafické závislosti (Obr. 14 – Obr. 19) jsou zbytečně popsány 2x – v záhlaví každého grafu a následně i pod grafem, - místo průměru by bylo vhodnější používat terminologii střední hodnota, - text vlastní práce obsahuje příliš mnoho odrážek a následně i vnořených odrážek, které narušují celistvost textu; vhodnější úprava je zapracovat pojmy do textu nebo využít tabulek.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A 18/20
Odborná úroveň práce C 35/50
Interpretace výsledků a jejich diskuse D 13/20
Formální zpracování práce B 8/10
Navrhovaná známka
C
Body
74

Otázky

eVSKP id 36940