VRÁNA, J. Přeplňování spalovacích motorů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2010.

Posudky

Posudek vedoucího

Štětina, Josef

Obsahem práce je Přeplňování spalovacích motorů. Text má 42 stran textu. Grafická úprava splňuje požadavky na technický text. Práce obsahuje všechny povinné části. Student pracoval samostatně a práci pravidelně konzultoval. Student k práci využil českou i zahraniční literaturu a internetové zdroje. Práce obsahuje seznámení i s termodynamikou kompresorů a chlazení stlačeného vzduchu. Zajímavě zpracovanou je oblast konstrukcí turbodmychadel. Student prokázal schopnost samostatné práce, splnil podmínky zadání, práce obsahuje všechny náležitosti, a proto ji doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací B
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Splnění požadavků a cílů zadání A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Jedelský, Jan

V úvodu práce student popisuje termodynamické oběhy spalovacích motorů Otto a Sabate a odvozuje jejich termickou účinnost. V další kapitole se věnuje pístovým kompresorům pro přeplňované motory, uvádí jejich termodynamický oběh a vztahy pro výpočet kompresní práce. Navazují kapitoly o systémech přeplňování spalovacích motorů, principu přeplňování a druzích přeplňování. Student se věnuje mechanickému přeplňování, turbodmychadlům s rovnotlakým a impulsním přeplňováním a systému Comprex. Další kapitola pojednává o způsobech chlazení plnícího vzduchu. V části konstrukce turbodmychadel jsou popsány různé způsoby uložení rotoru turbokompresorů. Poslední část práce je věnována porovnání atmosférického a přeplňovaného spalovacího motoru z pohledu termické účinnosti a výkonu. Student provádí jejich srovnání s využitím výpočtu termodynamického cyklu obou motorů pro konkrétní vstupní data. V závěru student shrnuje přednosti a nedostatky přeplňovaných motorů. Formální a grafická úprava práce je dobrá. Členění kapitol je však částečně nelogické. Např. v kap. 2.1 se student věnuje pístovým kompresorům používaným pro přeplňování a pak teprve v kap. 2.4 popisuje druhy přeplňování a uvádí další konstrukce dmychadel. Student dobře odkazuje na použitou literaturu. Z toho lze usuzovat na míru vlastního přínosu a originalitu práce. Je zřejmé, že práce má do strany 35 rešeršní charakter. Student v práci tvoří větší textové bloky obvykle z jednoho zdroje. Např. v celé kap. 2.1 (str. 20 – 23) používá pouze odkazy na lit. [3], v kap. 2.2 a 2.3 (str. 24 – 26) na publikaci [4], v kap. 2.5 až 4 (str. 31 – 35) na zdroj [2]. Vlastní tvorba s určitým přínosem a nové informace jsou uvedeny pouze na jedné straně (str. 36). Zde je provedeno porovnání atmosférického a přeplňovaného spalovacího motoru. V tomto porovnání chybí některé podstatné údaje, jako je např. model termodynamického cyklu a vztahy použité pro výpočet. Dále zde není žádný komentář či rozbor uvedených výsledků. V této části práce mohl autor projevit své schopnosti a přinést nové informace, které by zvýšily praktickou hodnotu práce. U vztahů je uvedeno jiné číslování, než to na jaké se pak v textu odkazuje. Vztah (4) na str. 22 (u samotného vztahu je uvedeno číslování (2.12)) byl, jak je dokumentováno v práci, odvozen dosazením rovnic (2) a (3) do vztahu (1). To nesouhlasí, přebývá zde veličina i, která není uvedena v seznamu použitých veličin. Na str. 22 je uvedeno: „i ………. činnost systému v k-válcích“. Tento pojem neznám, domnívám se, že by měl být lépe vysvětlen. Také není běžný pojem „užitečná účinnost“ (str. 26 pod vztahem (2.12)), požívá se pojem efektivní účinnost. U popisu Millerova způsobu chlazení (str. 34) postrádám obrázek. Stavy vzduchu 1Z, 2K apod. nejsou v popisu vysvětleny. V seznamu použitých veličin je několikrát uváděn objem s jednotkou (m-3). Obrázek v závěru je špatně očíslován - po obr. 5-2 následuje obr. 3.3. Obrázek 1.2 není popsán v textu.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod C
Vlastní přínos a originalita C
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry C
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii C
Logické uspořádání práce a formální náležitosti C
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací C
Navrhovaná známka
C

Otázky

eVSKP id 28638