DRÁBEK, I. Vyhodnocení meteorologických dat v lokalitě VUT FSI v Brně [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2010.

Posudky

Posudek vedoucího

Štětina, Josef

Obsahem práce je Vyhodnocení meteorologických dat v lokalitě VUT FSI v Brně. Text má 108 stran textu, většinou tabulek a grafů. Grafická úprava splňuje požadavky na technický text. Práce obsahuje všechny povinné části. Student pracoval samostatně a práci pravidelně konzultoval. Student k práci využil českou literaturu, platné normy a internetové zdroje. Student musel vyhodnotit a zpracovat velké množství dat, což rozsahem práce překonalo běžné bakalářské práce. Student prokázal schopnost samostatné práce, splnil podmínky zadání, práce obsahuje všechny náležitosti, a proto ji doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Mauder, Tomáš

Předkládaná bakalářská práce je obsahově členěna do tří kapitol. První kapitola popisuje experimentální dům umístněný v areálu VUT FSI v Brně a meteorologické veličiny naměřené v období 1. 10. 2008 – 30. 9. 2009 na tomto domě. Druhá kapitola popisuje základní měřené veličiny a způsoby jejich měření. Kapitola třetí zahrnuje převážnou část práce a je složena z vyhodnocování dat jednotlivých měsíců. Postupně je vyhodnocována teplota, vlhkost vzduchu, rychlost větru, směr větru a tlak vzduchu. Závěr práce potom diskutuje výsledky a porovnává data naměřená v lokalitě VUT FSI v Brně s daty Českého hydrometeorologického ústavu a s daty naměřenými v lokalitě Brno – Tuřany. Je zde rovněž návrh výměny mechanického anemometru za ultrazvukový, který dokáže přesnější určení směru větru při jeho malých rychlostech. Na závěr je potom nastíněn vztah atmosférického tlaku a aktuálního počasí, jako je teplota, sluneční svit a proudění vzduchu. Po stránce stylistické bych měl výhrady k množství tabulek a grafů přímo v textu. Přesto že má práce 108 stránek, stránek s textovou částí je jenom necelých patnáct. Jednotlivé tabulky a grafy by měly být spíše součástí přílohy práce a v práci by měl být uveden jenom například průběh jednoho měsíce. S tím je i spojen obsah, kde podnadpis pro každý měsíc nevypadá nejlépe. Na druhou stranu je zde vidět značná vlastní práce autora. Práce s odkazy je uspokojivá. Zadání bakalářské práce bylo splněno. Souhlasím s autorem, že se dají data dále použít pro technickou praxi a další statistické zpracování. Především pro tento přínos bakalářskou práci shledávám jako plně vyhovující.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti C
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací B
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 28639