MACEJ, M. Laboratorní model technologického celku [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2010.

Posudky

Posudek vedoucího

Zezulka, František

Úkolem studenta bylo navrhnout a realizovat SW logicko- dynamický model oběhové mlýnice cementu v systému ControlWeb pro účely laboratorní výuky v bakalářském stupni. Student provedl modelování zjednodušeného systému logického řízení mlýnice a souvisejících technologických podsystémů (dopravníků a násypek) a dále čtyři dynamické zpětnovazební regulační smyčky. Návrh regulátorů provedl v Matlabu a Simulinku. Při práci na zadání prokázal student průměrné teoretické znalosti a průměrnou schopnost projektovat řídicí systém technologického celku, na druhé straně prokázal velmi dobré dovednosti při práci s Matlabem, Simulinkem a ControlWebem. Pracoval s dobrým pracovním nasazením, dbal pokynů vedoucího i konzultanta a průměrně obtížné zadání splnil v plném rozsahu. Při práci se nesetkal se zvláštními obtížemi. Studentovi vytýkám nepozornost v edici textu bakalářské práce (překlepy, chyby), citování literatury neodpovídá standardu, v práci jsou nepřesné formulace (např. "Projekt se zakládá na odstranení PSD regulátor na riadenie sústavy obehovej mlynice", str. 45. Student rovněž málo citoval použité literární prameny, např. popis modelu oběhové mlýnice Kap. 2.4 str. 16. Hodnocení : velmi dobře / 82b

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění zadání A 47/50
Aktivita během řešení a zpracování práce (práce s literaturou, využívání konzultací, atd.) A 19/20
Formální zpracování práce E 11/20
Využití literatury E 5/10
Navrhovaná známka
B
Body
82

Posudek oponenta

Pásek, Jan

Student měl za úkol Návrh a realizaci laboratorního modelu oběhové mlýnice cementu jako příkladu složitého technologického celku. Záměrem evidentně bylo na velmi zjednodušeném modelu ukázat studentům v laboratořích postup projekčních prací, tvorbu modelu technologického celku z matematického popisu a ovládnutí systému ControlWeb pro software řízení logické i dynamické složky projektu. Pro účely této práce převzal student z lit. 1 velmi dobře propracovaný nelineární model oběhové mlýnice cementu (obr. 4) , ve shodě s literárním zdrojem provedl jeho linearizaci a značné zjednodušení a vytipoval 4 regulační smyčky, na které v Matlabu navrhl PI a PID regulátory. Na spolupracující technologický prvek - třídič byl navržen regulátor PI a na zjednodušený model mlýnice (statický systém 2. řádu s dopravním zpožděním) navrhl PID regulátor. Funkci regulačních smyček simuloval v Matlabu a implementoval je rovněž do systému ControlWeb, který použil jak pro modelování technologického celku, tak pro modelování SW řízení. Shoda výsledků je vyhovující danému účelu. Student se v práci věnuje poměrně podrobně popisu technologie mletí cementu. Podle mého názoru je to důležité pro další kroky sestavení matematického modelu, resp. porozumění tomu, jak je matematický model cementárenského procesu řešen v originálním prameni 1 a je to studentovi prospěšné. Na druhé straně se student nevyhnul tomu, že některé obrázky jsou naprosto zbytečné (obr. 7 - přechodová charakteristika ideálního PI, obr. 13 - přechodová charakteristika ideálního PID, zesílení regulátoru je určeno na 5 desetinných míst apod.). Student správně navrhuje regulátory do jednoduchých regulačních smyček (Ziegler - Nichols), přechod z PID na PSD regulátor řeší s ohledem na kompenzaci šumu. Vzhledem k tomu, že práce má sloužit jako podklad pro laboratorní cvičení, je reálný systém logického podsystému cementárenské technologie silně zjednodušen a je tedy více méně jen ukázkou některých podsystémů logického řízení.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A 18/20
Odborná úroveň práce B 41/50
Interpretace výsledků a jejich diskuse C 15/20
Formální zpracování práce C 7/10
Navrhovaná známka
B
Body
81

Otázky

eVSKP id 30868