HRICIŠIN, T. Bezdrátová komunikace v mobilní robotice [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2010.

Posudky

Posudek vedoucího

Žalud, Luděk

Hlavními cíly práce bylo provést rešerši v oblasti bezdrátové komunikace mobilních robotů a provést otestování vybraných modulů. Student dokázal samostatně nastudovat potřebné znalosti, dobře pracoval s literaturou a internetovými zdroji. Student pracoval převážně samostatně, práci však nerozdělil příliš rovnoměrně a konzultoval minimálně. Práce prokazuje studentovy výborné schopnosti činnosti na zadaném úkolu a doporučuji ji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění zadání A 45/50
Aktivita během řešení a zpracování práce (práce s literaturou, využívání konzultací, atd.) C 15/20
Formální zpracování práce A 18/20
Využití literatury A 10/10
Navrhovaná známka
B
Body
88

Posudek oponenta

Burian, František

Student měl za úkol provést rešerši v oblasti bezdrátových spojů a na základě této rešerše navrhnout řešení pro kvalitativní posouzení jednotlivých variant. Práce svědčí o tom, že důkladně prošel všechny dostupné zdroje informací, které následně přehledně roztřídil do tabulek. Jednalo se o zdroje popisující licencování pásem v České Republice, dále vyhledal a vytřídil jednotlivé radiokomunikační moduly pracující ve volných pásmech i s jejich dodavateli v České republice. V další části se zaměřil na související telekomunikační normy i protokoly, a doplnil jejich předpokládané využití či rozšíření v blízké budoucnosti. V kapitole 7 popisuje vlastní principy bezdrátového spojení, ze kterých následně vyplývají omezení dosahu i příslušné normy. Kapitola 8 popisuje navržený princip měření dosahu a jeho realizaci. Zde se mi jeví problém fyzické realizace měření, kdy student spočetl teoretickou hodnotu dosahu 88 metrů (viz rov 6 str 61), avšak měření (dle obrázku 8.4) bylo prováděno do vzdálenosti 40m. Student ani nepopisuje, zdali nastavil pevnou komunikační rychlost, či automatickou volbu komunikační rychlosti, čímž by docházelo ke změně druhu modulace a tím i citlivosti systému, z čehož plyne změna dosahu. Proto obrázek 8.6 neindikuje vlastnosti vysílače. U všech měření postrádám informace statistického charakteru, případně alespoň po jakou dobu, nebo kolikrát byl experiment prováděn s mírně odlišnou polohou antén uvnitř místností pro eliminaci vlivu odrazů od stěn místnosti. Dle mě dostupných informací lze označit práci jako původní. I přes drobné nedostatky ke kapitole měření projevil student vynikající schopnost nastudovat danou problematiku a separovat důležité informace od nedůležitých, což plně svědčí o jeho inženýrských schopnostech. Práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání B 16/20
Odborná úroveň práce A 50/50
Interpretace výsledků a jejich diskuse C 15/20
Formální zpracování práce A 10/10
Navrhovaná známka
A
Body
91

Otázky

eVSKP id 30852