MIHÁL, J. Skupina kráčejících minirobotů - synchronizace pohybů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2010.

Posudky

Posudek vedoucího

Žalud, Luděk

Bakallářská práce navazovala na předchozí projekt. Hlavním cílem práce bylo navrhnout navrhnout a realizovat řídicí systém pro miniaturní kráčející roboty (HiTec Robonova-I, www.hitecrobotics.com). Student dokázal samostatně nastudovat potřebné znalosti. Popisovaná práce byla skutečně realizována. Student práci dostatečně konzultoval, přiměřeně pracoval s literaturou. Práce prokazuje studentovy schopnosti činnosti na zadaném úkolu a doporučuji ji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění zadání B 44/50
Aktivita během řešení a zpracování práce (práce s literaturou, využívání konzultací, atd.) B 16/20
Formální zpracování práce B 16/20
Využití literatury B 8/10
Navrhovaná známka
B
Body
84

Posudek oponenta

Florián, Tomáš

Práce navazuje na předchozí diplomovou práci, kterou má za úkol vhodně rozšířit a odstranit její nedostatky. Program pro ovládání mikrokontroléru byl kompletně přepsán. Zde byl možná kámen úrazu, protože přepisování celého kódu způsobilo nedostatek času na další práci. U robota je nově zprovozněn akcelerometr, jehož původním smyslem bylo chránit kameru před poškozením při pádu robota. Tato funkce nebyla implementována a v současné době je akcelerometr využit pouze při vstávání robota ze země (není nutné mu určovat, jak leží, ale pouze se zadá příkaz). Dalším vylepšením je přidání stavového automatu, který řídí celého robota. Toto řešení je koncepčně lepší, než předchozí varianta a umožňuje tak procesoru lépe distribuovat výpočetní výkon. Byl vytvořen nový komunikační protokol, který byl vhodně doplněn o kontrolní součet, kvůli detekci chyb na komunikační lince. Kladně hodnotím zavedení adresace robotů, protože se předpokládá jejich využití v týmu. Protože byl přepracován řídicí kód mikrokontroléru a vytvořen komunikační protokol, není možné pro ovládání robota využívat stávající ovládací a vizualizační software. Student nenabídl alternativu pro ovládání a je nutné celého robota ovládat poněkud méně komfortně z terminálu. Podle mě dostupných informací lez práci označit jako původní. Student projevil bakalářské schopnosti a práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání C 15/20
Odborná úroveň práce B 42/50
Interpretace výsledků a jejich diskuse C 14/20
Formální zpracování práce A 10/10
Navrhovaná známka
B
Body
81

eVSKP id 30846