BRANDEJSKÝ, P. Návrhová studie letiště VFR [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2010.

Posudky

Posudek vedoucího

Ptáček, Pavel

Diplomová práce splnila cíle zadání jím vyžadované. Při zpracování zadané tématiky student postupoval velmi samostatně a volil vlastní postup řešení. Diplomový projekt byl poněkud prakticky zaměřen vzhledem k vymezení struktury a způsobu provedení konečné formy návrhové studie. Omezená přístupnost vedoucího práce k vypracovávanému textu před jeho odevzdáním a jen rezervované respektování některých doporučení se projevily ve zvolené metodice práce a jejich méně konzistentních výstupů oproti uvedené teorii, reprezentující často rozsáhlou citaci předpisů. Autor prokázal schopnost řešit zadaný úkol a vypořádat se s překážkami, jež jsou vždy s vypracováním prakticky zaměřené kvalifikační práce spojeny. Provedl přímou prohlídku všech ploch před zařazením do souboru hlouběji analyzovaných, z vlastní iniciativy také letovou obhlídku a další. Menší důraz byl kladen na teoretická východiska a jejich syntézu s textem a prováděnými činnostmi. Grafická výprava nevybočuje z běžného standardu, slohově je práce propracovaná již méně. Například nevyužitím vstupních řádků a naopak velmi častým užitím řádků výstupních, horší návazností samostatných - nepropojených sdělení i po dvouřádkových oddílech, je ochuzena o slohově vyváženou strukturu. Autor správně určil a využil požadované zdroje zákonných norem a potenciálnímu uživateli je pro praktické užití zřetelně předložil a jako praktickou ukázku předvedl na třech vybraných plochách. Jejich citační úroveň a autorova schopnost analýzy a syntézy informací při psaní textu práce byla již nižší. Závěrem je nutné shrnout, že se studentovi povedlo zpracovat podmínky pro výběr a následně aplikaci umístění plochy pro leteckou činnost a provést její základní charakteristiku rozmístění, jež vede k vytvoření představy nabyvatele studie o jednom z možných uspořádání a zabezpečení plochy technickými prostředky.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod C
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti C
Grafická, stylistická úprava a pravopis D
Práce s literaturou včetně citací C
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Veselý, Petr

Předložená diplomová práce splňuje po formální stránce cíle zadání. Byla vytvořena návrhová studie letiště VFR respektive plochy pro vzlety a přistání SLZ v lokalitě Valašských Klobouk. Za vcelku zdařilý považuji zvolený analytický přístup, zejména pak v části 5 - Hledání vhodných ploch. Kladně hodnotím též ověření délky vzletu letounů i vzletů aerovleků praktickým měřením. Pozitivní dojem z předložené práce narušuje neucelenost některých pasáží. Ty působí jakoby poslepované a navzájem nenavazující. Dále pak spatřuji lehký nedostatek v tom, že autor občas uvádí redundantní informace, které přímo nesouvisí s řešenou problematikou. Na konci této diplomové práce postrádám jednoduchou kalkulaci finančních prostředků včetně cen vypracování studie, vyjmutí plochy z půdního fondu, hlukových měření a případných zemních úprav. Z práce ani přímo neplyne, zda se bude jednat o plochu zpevněnou či nezpevněnou. Zakreslení plochy do mapového listu v příloze č.2 propiskou je nepřijatelné. Uvedené vzorce pro vzlet a přistání na straně 44 a 45 nejsou očíslovány ani dostatečně popsány. Autor dle mého názoru přistoupil k tématu a vyřešil je vcelku zajímavým způsobem. Dobrý dojem z předložené práce ruší výše zmíněné nedostatky a také dojem, že vypracování proběhlo ve spěchu a na poslední chvíli. Podle názoru oponenta diplomové práce lze projekt celkově ohodnotit stupněm dobře (C).

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry C
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii C
Logické uspořádání práce a formální náležitosti D
Grafická, stylistická úprava a pravopis D
Práce s literaturou včetně citací D
Navrhovaná známka
C

Otázky

eVSKP id 26336