BLAHÁK, P. Audiometr pro audiometrii čistými tóny [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2010.

Posudky

Posudek vedoucího

Chmelař, Milan

Pan Bc. Petr Blahák měl za úkol ve své diplomní práci navrhnout audiometr pro audiometrii čistými tóny. Před vlastním řešením tohoto úkolu se podrobně seznámil s problémy spojenými s audiometrií. Navrhl přístroj, který podle mého soudu splňuje požadavky na audiometr kladené. Zabýval se i ochranou sluchu zkoumané osoby před vlivem nadměrného akustického tlaku na sluchový orgán, ke kterému by mohlo dojít v případě poruchy přístroje. Předložená diplomní práce je zpracována pečlivě, s minimem překlepů a nepřesností. Popisy obvodů jsou přehledné a srozumitelné. Drobnou výhradu mám k rozpisce součástek. Ta je však formálního charakteru. Při návrhu audiometru se diplomant musel vypořádat s celou řadou technických problémů. Vypořádal se s nimi, podle mého soudu, opravdu dobře. Během zpracování tohoto úkolu byl aktivní a vždy se snažil najít co nejlepší řešení daného problému.. Diplomant zadání splnil na opravdu solidní úrovní. Proto předloženou diplomní práci navrhuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění zadání A 50/50
Aktivita během řešení a zpracování práce (práce s literaturou, využívání konzultací, atd.) A 20/20
Formální zpracování práce B 17/20
Využití literatury B 8/10
Navrhovaná známka
A
Body
95

Posudek oponenta

Rampl, Ivan

Předložená diplomová práce splňuje zadání v plném rozsahu. Podstatou navrženého zařízení je vytváření předem stanovené řady "čistých tónů" (harmonických) a šumového signálu dostatečné velkého výkonu pro buzení akustického měniče pro dosažení stanovené hodnoty akustického tlaku na ušní bubínky zkoumané osoby. Pan Bc. Petr Blahák zadání své diplomní práce splnil. Při jejím řešení postupoval cílevědomě a se znalostí věci. Přesto lze v práci nalézt některé nedostatky jako např. diagramy Obr.4.1 - Obr.4.4 jsou bez popisu os a vysvětlení, je uvedena nepřesná definice impedance Z zvolených sluchátek ve vztahu 5.14 na str.38, je použit velmi zjednodušený návrh napěťového zdroje na str.55, zaráží přebírání téměř všech elektronických obvodů z literatury bez bližší výpočetní analýzy, existuje nesoulad ve značení součástek mezi schématy v textu (např. C1 v Obr.5.7, Obr.5.9) a hlavním schématem, apod. Některé chyby lze přičíst konstruktérské nezkušenosti. Práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A 20/20
Odborná úroveň práce A 45/50
Interpretace výsledků a jejich diskuse C 15/20
Formální zpracování práce A 10/10
Navrhovaná známka
A
Body
90

Otázky

eVSKP id 27106