ZAJÍC, J. Nekonvenční využití větrné energie [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2011.

Posudky

Posudek vedoucího

Jícha, Jaroslav

Posudek vedoucího bakalářské práce: Bakalářská práce Josefa Zajíce Nekonvenční využití větrné energie se od vlastního zadání v žádném ze specifikovaných bodů výrazně neodchýlila. Zejména rešeršní část o větrných farmách je zpracována dokonce pro širší oblast, než bylo původně předpokládáno. V práci je zpracován nejen popis jednotlivých částí technologie pro akumulaci energie získané působením větru pro využití jak špičkového zdroje, ale i výčet možností akumulace energie směrem k výrobě vodíku. Vlastní náročnost práce nebyla nijak mimořádná a spočívala právě v rozboru možností výroby vodíku a v posouzení ekonomické reálnosti navržené technologie. Přínos vidím také ve zpracování návrhu výkonu větrného motoru z reálných regionálních podmínek. Pan Zajíc se práci věnoval svědomitě, konzultací vedoucího i odborníků mimo oblast fakulty využíval hlavně v závěru práce. Práci na základě toho pak zpracoval samostatně a doplnil ji o vlastní poznatky a závěry. Práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii C
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací C
Samostatnost studenta při zpracování tématu B
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Turek, Vojtěch

V první části práce jsou uvedeny druhy používaných konstrukcí větrných elektráren a samotných větrných motorů včetně stručného popisu některých právě vyvíjených zařízení. Dále práce zmiňuje možné způsoby akumulace energie s důrazem na výrobu vodíku. Jsou popsány hlavní části výrobního celku a různé režimy výroby vodíku v případě, že zdrojem elektrické energie pro elektrolýzu vody je větrná elektrárna. V závěru práce je pak provedena analýza hodnot rychlostí větru získaných ročním měřením v konkrétní lokalitě a návrh výrobního celku na základě těchto dat. Cíl práce, tj. vypracování komentované rešerše s podrobným popisem základních parametrů technologie výroby vodíku elektrolýzou vody se zdrojem elektrické energie generované větrnými elektrárnami, byl tedy autorem beze zbytku splněn. Rozsah práce je přiměřený. V některých částech textu je však obsaženo mnoho údajů (např. cenové koeficienty použité v ekonomické rozvaze), u nichž není uvedeno, kde je autor získal. S tímto souvisí i následující: ačkoliv práce cituje relativně dost zdrojů, většina z nich jsou zdroje internetové. Zhruba polovina těchto zdrojů pak je navíc citována nesprávně – namísto celé adresy citovaného dokumentu je uvedena pouze adresa serveru nebo odkaz na jiný dokument. Po grafické stránce je text zpracován uspokojivě a obsahuje relativně malé množství gramatických chyb a nevhodných formulací.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací D
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 36925