BOHUTÍNSKÝ, J. Aplikace inteligentních senzorů teploty [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2008.

Posudky

Posudek vedoucího

Čížek, Martin

Zadáním práce bylo navrhnout mikroprocesorem řízený modul pro měření okolní teploty. Student se seznámil ze základními principy elektronického měření teploty a prostudoval současnou nabídky inteligentních senzorů. S využitím mikrokontoleru od fy Analog Devices typu ADuC 843 v kombinaci s čidlem AD7414 navrhl zadané zařízení. Práce byla dovedena do stadia kompletního obvodového návrhu modulu pro měření teploty. Pro navržené zařízení navrhl obslužný software v jazyce assembler, jehož funkčnost otestoval simulací a pomocí vývojové desky s kompatibilním mikrokontrolerem. Nad rámec zadání student zapojení zkonstruoval. Vzhledem k časové tísni a problémům při osazování desky plošných spojů jej však již nestihl oživit. V posledním semestru před odevzdáním práce byl student aktivní a využíval konzultací s vedoucím. Byla-li by však aktivita rozumněji rozložena do celého roku, který student na vypracování práce měl, neboť v loňském roce rozvolňoval, mohla být bakalářská práce dovedena výrazně dále. Pan Jaroslav Bohutínský prokázal dobré znalosti z oblasti praktické elektroniky a mikroprocesorové techniky. Zadání považuji za splněné a práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění zadání A 45/50
Aktivita během řešení a zpracování práce (práce s literaturou, využívání konzultací, atd.) E 11/20
Formální zpracování práce C 15/20
Využití literatury A 10/10
Navrhovaná známka
B
Body
81

Posudek oponenta

Dlouhý, Jiří

Předložená práce se zabývá aplikací inteligentního senzoru teploty a zpracování dat v mikrokontroleru. Student zadání bakalářské práce ve všech směrech splnil a navíc navržené zařízení realizoval, což dokládá fotografií. Vlastní práce obsahuje 30 stran. Práce je logicky rozčleněna do šesti kapitol. Zpočátku se student seznámil a následně vybral vhodný typ senzoru a mikrokontroleru. V další části práce student podrobně popisuje komunikaci pomocí sběrnice I2C. Student realizoval komunikační rozhraní pomocí LCD displeje. Součástí práce je také program pro mikrokontroler psaný v assembleru. K předložené práci mám několik malých výtek. Studen nevyužívá hardwarovou implementaci sběrnice I2C z důvodu, cituji: "…je nějaký problém s jejím použitím". Dále velmi stručně popisuje komunikaci s LCD displejem, kde se student omezil na tabulkovou reprezentaci. Student v práci nastiňuje možnost zobrazování dat na PC a možnosti úsporných režimů procesoru i čidla. Bohužel, tyto vlastnosti nejsou v práci použity. Celkově působí práce uceleným dojmem jak po stránce odborné, tak typografické, nicméně některé obrázky by mohly být kvalitnější. Předloženou práci považuji za kvalitní, hodnotím známkou velmi dobře a doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A 19/20
Odborná úroveň práce B 41/50
Interpretace výsledků a jejich diskuse B 16/20
Formální zpracování práce C 7/10
Navrhovaná známka
B
Body
83

eVSKP id 15571