MRÁZEK, J. Numerická analýza a měření magnetických vlastností nehomogenních materiálů technikami NMR [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2010.

Posudky

Posudek vedoucího

Fiala, Pavel

Student zadání splnil. Práci lze vytknout některénedostatky. Nejsou zde dostatečně precizně uváděny citace v kapitole Zákony elektromagnetického pole. V kapitole Metoda konečných prvků jsou některé části zdlouhavě popisovány a pro výsledný efekt práce jsou nadbytečné. Jinak obsah práce má vysokou odbornou hodnotu.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění zadání A 48/50
Aktivita během řešení a zpracování práce (práce s literaturou, využívání konzultací, atd.) C 15/20
Formální zpracování práce C 15/20
Využití literatury D 6/10
Navrhovaná známka
B
Body
84

Posudek oponenta

Bartušek, Karel

Bakalářská práce se zabývá moselováním deforamce magnetického pole vlivem magnetické susceptibility materiálu. Tato problematika je zajímavá a dobře využitelná v magneticko-resonanční tomografii. Práce je napsána s přehledem, pečlivě, neobsahuje závažné stylistické ani mluvnické chyby. Ukazuje, že se student umí orientovat v řešené problematice. V práci se vyskytují některá nepřesná tvrzení a interpretace výsledků měření se projevila v zadání parametrů při podelování. K práci mám následující připomínky: Práce by měla mít předřazenu kapitolu 7 - modelování polí před popisem měření. Obr. 3.4. - hysterezní křivky magneticky měkkého a tvrdého materiálu se od sebe výrazně liší. Obrázej je tedy matoucí a nesprávný. Str. 21 - mezi metody měření magnetických polí by měl být uvedena metody SQUID. Obr. 5.3 a obr. 5.4 - chybí některý popis. Velikost reakčního pole ze vztahu 6.5 je pro fázovou změnu 6.28 rad. Proto susceptibilita je vypočtena toto reakční pole. Počet fázových skoků je však minimálně 12. Obr. 6.3 má nesprávné popisy a v obr. 6.3e chybí stupnice velikosti magnetického pole. Z obr. 6.4 plyne, že změna pole v blízkosti nerezových tyček je 45 uT. Reakční pole tedy musí být větší. Podobně je interpretováno měření PTFE a silonu. Výsledná hodnota magnetické susceptibility nerezi by se měla přehodnotit.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A 18/20
Odborná úroveň práce B 40/50
Interpretace výsledků a jejich diskuse F 8/20
Formální zpracování práce B 8/10
Navrhovaná známka
C
Body
74

Otázky

eVSKP id 31968