PANKO, M. Tlumení tlakových pulsací v pružných potrubích [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2008.

Posudky

Posudek vedoucího

Habán, Vladimír

Diplomant ve svoji prácí numerický zpracoval řešení tlakových a průtokových pulsací s vlivem tlumení v materiálu trubice. Při modelování porovnal výsledky získané ze čtyř numerických metod. Z nich vybral pro danou problematiku tu nejlepšími a porovnal numerické výpočty z experimentem. Prokázal výbornou znalost numerických metod a jejich aplikací na daný problém, pracoval samostatně, dobře se orientoval v zadané problematice. Diplomovou práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Pochylý, František

Diplomová práce řeší velmi složitý problém, identifikace materiálových vlastností trubic s visko-elastického materiálu. Identifikace je založena na matematickém modelu s nelinearitou, která modeluje tlumení v kapalině. Za základ je vzat Voight-Kelvinův model materiálu trubice. Matematický model, odvozený v této práci má dvojí využití: 1. Při známých materiálových konstntách výpočet tlakových a průtokových pulsací. 2. Při známém průběhu tlakových a průtokových pulsací identifikace materiálových konstant trubice. Vzhledem k nelinearitě a velké obecnosti okrajových podmínek bylo zvoleno numerické řešení třemi metodami, z nichž nejlepší výsledky vykazovala metoda Lax-Wendroffa. Matematický model byl převzat v podstatě z prací prof. Pochylého a Dr. Habána. Diplomant prokázal dobrou orientaci v odvození matematických modelů a velmi podrobně rozpracoval tři numerické metody: a) metodu diferencí FTCS b) metodu Lax-Friedrichse c) metodu Lax-Wendroffa. Práce je napsána velmi svědomitě, autor provádí důkladnou analýzu jak odvozeného matematického modelu, tak použitých numerických metod z hlediska jejich stability, tak analýzu výsledků experimentu. Grafická práce je velmi zdařilá, diplomová práce může sloužit jako základ pro analýzu složitějších modelů plastových trubic. Diplomová práce je svým obsahem provedených prací nadstandardní, doporučuji ji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 13296