SIGETOVÁ, M. PCBs jako významný nebezpečný chemický odpad [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2012.

Posudky

Posudek vedoucího

Kizlink, Juraj

Práce je sepsána dobře, rozdělení na kapitoly a jejich obsah je uděláno dobře. Přístup jmenované k práci co se týče studia literatury a využití literárních poznatků je dobré, interpretace získaných poznatků je dobrá. Zde se jedná o tematiku možností odstraňování odpadů z PCB, což je problematika už značně prostudovaná a s množstvím literárních odkazů, které je potřeba pouze dobře prostudovat a pak celkově zhodnotit, neboť některé odkazy jsou žel i zavádějící a v praxi těžko reprodukovatelné. Podle Komise Evropské unie musely se všechny odpady PCB odstranit do konce roku 2010, což se v posledních dvou letech projevilo i na počtu literárních odkazů. Pracovní nasazení jmenované bylo celkově dobré a čas na vypracování této práce měla i prodloužen celkově na dva roky.

Navrhovaná známka
C

Posudek oponenta

Vávrová, Milada

Předložená bakalářská práce je teoretického charakteru a řeší aktuální problematiku PCBs jako významných nebezpečný chemický odpad. Práce je sepsána celkem na 32 stranách textu, obsahuje seznam použitých zdrojů, seznam zkratek a několikj příloh. Text je zpracován do několika kapitol, zahrnujících charakteristiku polychlorovaných bifenylů, včetně vlastností a toxicity, dále současný stav a legislativu platnou ve SR, právní předpisy platné v ČR. Poměrně rozsáhlá je kapitola metody zneškodňování PCB, kde je prezentován tepelný proces zneškodňování PCB, chemický proces zneškodňování PCB, biologický proces zneškodňování PCB, elektrochemické metody rozkladu PCB a dekontaminace PCB nanočásticemi. Pro sepsání této práce použila studentka celkem 69 literárních zdrojů, zahrnujících všechny typy literatury, včetně inpaktových časopisů. Práce je velmi dobře sepsána po stylistické stránce, vyskytují se zde ojediněle překlepy a zejména některá tvrzení, z nichž nutno jmenovat: - V úvodu je napsáno, že PCB mají negativní účinky na ŽP a lidské zdraví a proto patří mezi 12 látek, které jsou ve světě považovány za nebezpečné … Hned na straně další, a to u charakteristiky, správně uvádíte, že PCB má 209 kongenerů. Jak potom všechny tyto sloučeniny mohou patřit mezi 12 látek? - USA EPA klasifikuje PCB jako karcinogen pro zdraví člověka… (str. 12) - Na překopírovaných vzorcích zahrnujících dehalogenizaci jsou fenyly znázorněné tak, že ze vzorců není jasné, že se jedná o benzenová jádra. Kromě těchto uvedených již nemám k práci žádné podstatné připomínky, práci považuji za pěkně zpracovanou studii a hodnotím ji stupněm „A“.

Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 24231