PŘIKRYL, T. Dielektrické vlastnosti tepelně namáhaných drážkových izolací [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2008.

Posudky

Posudek vedoucího

Rozsívalová, Zdenka

Úkolem studenta v bakalářské práci, zadané ústavem elektrotechnologie FEKT VUT v Brně, bylo seznámit se s teorií dielektrické absorpce látek a experimentálně prověřit základní dielektrické vlastnosti, především absorpční charakteristiky vzorků drážkové izolace na bázi polyesterové fólie v průběhu tepelného namáhání. Student Tomáš Přikryl realizoval veškeré experimentální práce v laboratoři ústavu elektrotechnologie FEKT, zkušební zařízení a podmínky měření přizpůsobil přístrojovému vybavení a možnostem ústavu. Na základě výsledků experimentů zpracoval bakalářskou práci v rozsahu 45 stran včetně seznamu použité literatury. Práci správně rozčlenil na teoretickou a experimentální část a doplnil úvodem do problematiky a závěrem shrnujícím význam prováděných experimentů. V teoretické části je uveden přehled polarizačních mechanizmů v dielektriku, shrnutí poznatků z teorie dielektrické absorpce a měření absorpční charakteristiky dielektrického materiálu. Tato část by měla být doplněna ještě teorií tepelného stárnutí. V průběhu získávání teoretických znalostí a vědomostí, nutných k provedení předepsaných experimentů, prokazoval student vcelku samostatný přístup ke studiu a schopnost práce s doporučenou, ale i jím vyhledanou literaturou. V experimentální části jsou popsány vlastnosti zkušebních vzorků, měřicí metodika včetně použitých zařízení, přípravy vzorků a postupu měření; dále jsou zde shrnuty výsledky měření a vyhodnocení celého experimentu. I k této etapě práce přistupoval student samostatně, pečlivě a zodpovědně, o čemž svědčí vytvoření jednoduchého, ale účinného přípravku pro udržení konstantní relativní vlhkosti v prostoru elektrodového systému se vzorkem. Jednotlivé etapy práce a dosažené výsledky pravidelně konzultoval s vedoucí práce; na všechna jednání přicházel připraven. Výsledky měření vyhodnotil formou grafických závislostí uvádějících vliv relativní vlhkosti prostředí, teploty a doby tepelného stárnutí na absorpční charakteristiky, resp. časové závislosti vnitřní rezistivity zkoumané drážkové izolace. Předložená práce je sepsána přehledně a výstižně, s vnější úpravou a grafickým zpracováním na dobré úrovni. Požadavky zadání student splnil v plném rozsahu, v práci postupoval se zájmem o zpracovávanou problematiku, k řešení problémů přistupoval samostatně a s přiměřenou iniciativou. Předložená práce a její zpracování splňují všechny požadavky kladené na bakalářskou práci. Výsledky provedených experimentů lze využít při návrzích a realizacích elektroizolačních soustav.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění zadání A 48/50
Aktivita během řešení a zpracování práce (práce s literaturou, využívání konzultací, atd.) C 15/20
Formální zpracování práce C 15/20
Využití literatury B 8/10
Navrhovaná známka
B
Body
86

Posudek oponenta

Frk, Martin

Předložená bakalářská práce pana Přikryla je zpracována v rozsahu 45 stran. Práce je řádně rozčleněna na teoretickou část, v které je soustředěna pozornost na popis jevu dielektrické absorpce, teorii navlhavosti a experimentální část, pojednávající o výsledcích a vyhodnocení vlastního experimentu. V rámci experimentu realizoval student časově náročná měření absorpčních charakteristik v průběhu navlhání tepelně stárnutého materiálu ISONOM NKN. Ve všech fázích experimentu se snažil o zajištění co nejstabilnějších klimatických podmínek, které v případě měření velmi malých proudů (10E-12 A) mohou ovlivnit získané hodnoty, což dokládá i tvůrčí přístup v podobě realizace jednoduchého, ale účelného přípravku pro zajištění požadované relativní vlhkosti v prostředí se vzorkem. Z rozsahu teoretické i experimentální části vyplývá jednoznačné splnění zadání. Podrobnějšímu vyhodnocení a interpretaci výsledků však není věnováno v práci mnoho prostoru. Student uvádí jen obecné zhodnocení, že došlo ke snížení či zvýšení toho či onoho průběhu, což je přímo patrné z grafických závislostí. V práci bych uvítal podrobnější vyhodnocení zjištěných nabíjecích resp. vybíjecích závislostí (např. aproximaci vhodnou matematickou funkcí, o kterých je pojednáno v teoretické části) nebo pro porovnání přehled ve formě tabulky, uvádějící vnitřní rezistivity v časech 60 s (podle příslušné ČSN normy). Bakalářská práce neobsahuje seznam použitých symbolů a veličin a uspořádání seznamu použité literatury je nesystematické (není podle abecedního pořadí autorů ani podle numerické posloupnosti uvedené v textu). Z věcných nedostatků je nutné upozornit jen na častou záměnu pojmů polyimid a polyamid při popisu sledovaného materiálu (str. 30). Celá práce je až na uvedené výtky přehledně uspořádána a vyznačuje se dobrou grafickou úpravou s drobnými nedostatky v podobě typografických úprav a stylizaci vět.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A 20/20
Formální zpracování práce B 8/10
Interpretace výsledků a jejich diskuse C 14/20
Odborná úroveň práce C 35/50
Navrhovaná známka
C
Body
77

Otázky

eVSKP id 15400