ZIKMUND, J. Laboratorní přípravek pro měření otáček [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2011.

Posudky

Posudek vedoucího

Beneš, Petr

Cílem diplomové práce byl návrh a realizace laboratorního přípravku pro bakalářský kurz BMFV. Proto bylo i zadání práce poměrně volné a neurčité, protože bylo věcí vlastní invence diplomanta, které principy a jakým způsobem budou studentům demonstrovány. Možná i díky tomu nebyla v loňském roce práce úspěšně obhájena a bylo doporučeno její přepracování. Přístup i aktivita diplomanta byla v tomto ohledu v letošním roce příkladná. Pracoval samostatně a velmi iniciativně a výsledkem je velmi pěkně zpracovaný funkční laboratorní přípravek, který muže být prakticky okamžitě nasazen do laboratorní výuky. Díky zvolené modulární koncepci je ho možné v případě potřeby snadno modifikovat. Ne všechny nápady se sice podařilo úspěšně realizovat, důvodem jsou však především omezené finanční možnosti a nikoli nedostatek snahy diplomanta. Práci na projektu věnoval potřebný čas a předložená práce svědčí o svědomitém přístupu k problému. Práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění zadání B 40/50
Aktivita během řešení a zpracování práce (práce s literaturou, využívání konzultací, atd.) A 20/20
Formální zpracování práce A 18/20
Využití literatury B 8/10
Navrhovaná známka
B
Body
86

Posudek oponenta

Šedivá, Soňa

Diplomová práce se věnuje návrhu laboratorního přípravku pro měření otáček. Práce je rozdělena do pěti základních částí. V první a druhé části jsou popsány snímače otáček a návrh jednotlivých snímačů a úloh, které na nich budou moci býti měřeny. Ve třetí části je uvedeno zadání laboratorní úlohy a postup měření. Ve čtvrté části je popsán návrh a konstrukce měřicího přípravku. Závěrečná část popisuje provedená měření a ukázkový protokol o měření. Zařazení části se zadáním laboratorní úlohy by podle mého názoru bylo logičtější až po kapitole s popisem měřicího přípravku, protože by za zadáním logicky následovalo vlastní měření a zhodnocení. V diplomové práci se tak opakuje zadání vlastní laboratorní úlohy na dvou místech. Navíc bych doporučovala konkrétnější zadání jednotlivých úkolů (např. uvést, v jakém rozsahu je potřeba nastavovat otáčky, jaký krok měření volit, atd.). To je pak podrobněji uvedeno pouze v postupu měření. V teoretické části práce by bylo vhodné použití obrázků s principem popřípadě s provedením snímačů, protože princip jednotlivých typů snímačů otáček je většinou pouze slovně popsán. Dále je nelogické uvedení vztahu pro výpočet linearity (obecný vztah) v kapitole popisující princip tachodynama. Zařadila bych jej buď samostatně do teoretického rozboru nebo až do rozboru v navrženém zadání laboratorní úlohy. Navržený přípravek umožňuje demostraci základních bezkontaktních metod měření otáček. Diplomat uvádí důvod, proč nelze s použitým typem motoru demonstrovat měření bezkontaktními metodami (kapitola 2.2.7). Po formální stránce je práce na dobré jazykové úrovni, vyskytuje se velmi malé množství gramatických chyb a překlepů. Pouze bych doporučila sjednotit číslování rovnic (např. rovnice na str. 11 není číslována) a dále není dodržena správná citace literatury v seznamu. I přes výše uvedené výhrady se domnívám, že diplomant zadání splnil, projevil inženýrské schopnosti a doporučuji práci k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A 18/20
Odborná úroveň práce C 39/50
Interpretace výsledků a jejich diskuse C 14/20
Formální zpracování práce B 8/10
Navrhovaná známka
C
Body
79

Otázky

eVSKP id 38977