KOHUT, V. Výroba stlačeného vzduchu v TŽ Třinec [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2011.

Posudky

Posudek vedoucího

Fiedler, Jan

Diplomová práce vznikla dle požadavku TŽ-Energetika, Třinec,a.s. Práce měla z úkol zmapovat stávající technologii výroby stlačeného vzduchu v TŽ, na základě měření získat data pro vyhodnocení měrných spotřeb kompresorů a podle nabídek stanovit optimální variantu náhrady a způsobu provozu kompresorů. Práce splnila zadání, diplomant se navíc účastnil rozsáhlého měření ve strojovně, kdy získal mnoho cenných zkušeností z praxe.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací B
Samostatnost studenta při zpracování tématu B
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Martinec, Jiří

V diplomové práci student Vojtěch Kohut splnil všechny uvedené cíle. Student práci zpracoval podle návaznosti jednotlivých cílů. V úvodu mohl být student přesnější ve formulaci vlastního přístupu k řešení tématu. V první části práce věnoval pozornost rozsáhlému popisu stávající situace výroby stlačeného vzduchu v Třineckých Železárnách. V první kapitole mohly být vynechány popisy některých stávajících provozů a středisek společnosti Energetika Třines, a.s., protože nemají přímou návaznost na výrobu stlačeného vzduchu. V části kapitoly věnované kompresorovým stanicím, pohonům turbokompresorům, regulace soustrojí apod. zaměřuje student pozornost již na podstatné údaje. Ve druhé části diplomové práce se student věnuje popisu základům měření energetických charakteristik turbokompresorů a také konkrétním měřením přímo na zmiňovaných turbokompresorech. Základy měření mohly být stručnější, i když jsou formálně správně, protože uvádějí pouze obecně známé poznatky. Naměřené hodnoty jsou v závěru kapitoly graficky zpracovány podle jednotlivých provozních stavů. Zároveň podle těchto údajů jsou navrženy konkrétní optimalizace současného stavu. Student zvažuje konkrétní náhradu jednotlivých kompresorů podle možných nabídek a také jsou k nim zpracovány ekonomická hodnocení. Práci jako celek hodnotím kladně. Text je zpracován dobře po grafické, stylistické i gramatické stránce.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita C
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací B
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 36858