GLOGAR, M. Manipulátor se vzorky plechů pro mechanické zkoušky [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2010.

Posudky

Posudek vedoucího

Laurinec, Marián

Student splnil cíle předepsané v zadání diplomové práce. Podrobné odvození a detailní výpočet doplněn výkresovou dokumentací je velkým osobním přínosem této práce. Pozitivně hodnotím také samostatnost studenta a schopnost pracovat s literárními zdroji. Celkově práci hodnotím známkou A/výborně a doporučuji ji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Plachký, Pavel

Postup návrhu zařízení je proveden správně s nástinem vhodných řešení a uvedením důvodů, které vedou diplomanta k výběru vhodné varianty, jednotlivé kroky návrhu a výpočtů na sebe až na výjimky (viz níže) logicky navazují. Při návrhu zařízení, návrhu konstrukčního řešení a výpočtu zvolených dílů je použito vhodných pramenů osvědčených i v praxi (literatura, normy). Bylo by vhodné uvést mezi klíčovými slovy také označení „Jeřáb, zdvihací zařízení“. Kladně hodnotím to, že diplomant neřeší pouze samostatný manipulátor, ale že dostatečně osvětluje návaznosti na materiálový tok a zařízení navrhuje s ohledem na všechny jemu známé parametry skutečného pracoviště, které ještě zdůrazňuje přiložená dispozice (zde pouze malá připomínka nemající žádný vliv na řešení - v popisu je uveden odsun zbytků po vypálení do šrotovacích nůžek a na výkrese je nakreslena bedna). U návrhu koncepce zařízení provedl vyhodnocení jednotlivých variant správně s ohledem na ekonomicko-technickou vhodnost použití jednotlivých koncepcí. Návrh časového průběhu cyklu včetně návrhu dynamických vlastností zařízení plně odpovídá zvolené koncepci. Návrh zdvihového mechanismu je proveden principielně správně včetně návrhu a kontroly lana a lanového bubnu.U návrhu zdvih. ústrojí je vhodné provést kontrolu úhlu náběhu lana z převáděcí kladky na lanový buben (u navrženého pohonu je zřejmé, že toto bude vyhovovat platným normám a proto pravděpodobně vzhledem k rozsahu práce nebyla kontrola provedena). U pojezdového mechanismu je navrženo velice zajímavé uložení pojezdových kol v krytých soudečkových ložiscích, čímž diplomant vnesl nový pohled do tradičního uložení pojezdových kol jeřábů. Z postupu návrhu není zřejmé, proč autor použil redukovaný brzdný moment (moment je navržen správně, což potvrzuje provedená kontrola). U kontroly dynamické únosnosti hřídele je vhodné uvádět zdroj a podmínky určující velikost vrubových a dalších součinitelů. Dále by bylo vhodné provést kontrolu přenosu kroutícího momentu pomocí těsných per a kontrolu ložisek uložení hřídele pojezdového kola (z důvodu rozsahu práce nebylo provedeno). Kontrola části ocelové konstrukce rámu zařízení je provedena dle platných norem a obvyklých postupů, věcně správně (u dynamického pojezdového součinitele kap. 8.1.2 je uvedena špatná hodnota pojezdové rychlosti, správně má být 20 m/min – nemá ovšem na velikost součinitele vliv). Výkresová část je zpracována velice kvalitně a pečlivě včetně 3D modelu a kusovníku sestavy zařízení, pouze by bylo vhodné pro řezy F-F až K-K použít větší měřítko. Celkově hodnotím diplomovou práci jako velice kvalitní jak v textové a výpočtové části, tak i ve výkresové části. Navržené zařízení přesně splňuje požadované vlastnosti a bylo by možné jej na daném pracovišti nasadit. Autor prokázal dostatečné odborné znalosti a dovednosti a je schopen vnést do návrhu i inovační prvky. Diplomová práce splňuje zadání v celém rozsahu. Práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací B
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 28586