MODLITBOVÁ, P. Význam kontaktních testů ekotoxicity [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2010.

Posudky

Posudek vedoucího

Zlámalová Gargošová, Helena

Tato bakalářská práce se zabývá problematikou hodnocení vlastnosti ekotoxicita u pevných matric jako jsou odpady, rekultivační materiály, kontaminované zeminy apod. Z požadavků současné legislativy vyplývá povinnost hodnotit tuto vlastnost pouze na podkladě výsledků testů ekotoxicity vycházejících z testování vodných výluhů těchto matric. Práce je ryze teoretického charakteru. Jsou v ní zdařile zpřehledněny nejvýznamnější kontaktní testy ekotoxicity standardizované podle OECD, ISO a US EPA. Na podkladě studia metodik těchto testů a současné literatury týkající se trendů v ekotoxikologii studentka dokladuje potřebu zařazení kontaktních testů ekotoxicity do povinné baterie testů pro testování pevných matric, neboť stávající sada testů je relevantní pouze pro vodní ekosystém a neumožňuje dostatečnou predikci případných ekotoxikologických dopadů na ekosystém terestrický. Autorka bakalářské práce prokázala dobrou schopnost samostatně pracovat, zorientovat se v problematice a prostudovat a účelně využít dostupné informace pro vytyčené cíle své práce. Možností konzultace využívala pravidelně a rychle reagovala na případné připomínky. Bakalářská práce splňuje požadavky pro tento typ prací, a proto ji doporučuji k obhajobě s hodnocením výborně/A.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování B
Závěry práce a jejich formulace B
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Kvalita zpracování výsledků A
Využití poznatků z literatury A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Doležalová Weissmannová, Helena

Bakalářské práce ze zabývá testy ekotoxicity a zaměřuje se na kontaktní testy ekotoxicity. Bakalářská práce je rešeršního charakteru a obsahuje celou řadu informací z literárních pramenů, kterých je enormní počet 76, přičemž 48 odkazů je legislativního charakteru. Členění práce je standardní a obsahuje 7 kapitol, autorka práce začíná základní charakteristikou a rozdělením testů ekotoxicity a poté následují kontaktní testy ekotoxicity a závěr. Velká část práce se opírá o shrnutí informací z norem, legislativy a dalších normativních materiálů OECD, ISO a US EPA. Práce je doplněna příslušnými obrázky organismů kontaktních testech ekotoxicity a postrádám informace o praktickém využití těchto testů, zda již byly použity na reálných vzorcích a jaké byly výsledky těchto testů. Bakalářská práce splňuje požadavky na tento typ prací a proto ji doporučuji k obhajobě s celkovým hodnocením VÝBORNĚ (A).

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Využití literatury a její citace B
Úroveň jazykového zpracování B
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Závěry práce a jejich formulace A
Logické členění práce
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 24300