MAMMETTI, J. Způsoby ocenění nemovitostí v Itálii se zaměřením na nemovitost typu byt [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Ústav soudního inženýrství. 2011.

Posudky

Posudek vedoucího

Klika, Pavel

Studentka si vybrala obtížné téma práce zejména z důvodu obtížného získávání podkladů a nutnosti jejich překladu. Cíl práce byl splněn a zpracován v dostatečném rozsahu na dobré úrovni jak v teoretické tak praktické části. Studentka v práci velmi pěkně přiblížila problematiku oceňování bytů v jedné ze zemí EU a přehledně popsala požívané a publikované metodiky oceňování. Práce je přínosem pro odbornou veřejnost a skýtá velké možnosti v pokračování práce s touto tematikou. Doporučuji tuto práci k obhajobě a k dalšímu rozšíření tématu v rámci doktorských prací.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění cíle a rozsahu zadání A
Úroveň zpracování teoretické části tj. poznatky získané studiem A
Úroveň zpracování analytické části tj. zpracování podkladů a vstupních dat, použité metody A
Odborná úroveň diplomové práce A
Přínos pro praktické i teoretické využití A
Práce s literaturou (citace), přehled literatury dle normy ČSN ISO 690 a 690-2 A
Formální uspořádání a úprava (text, grafy, tabulky) a odborná jazyková úroveň B
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Weigel, Lubomír

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Úplnost vypracování A Studentka naplnila zadání diplomové práce, neboť popsala situaci na trhu s nemovitostmi v Itálii, dále charakteristiku způsobů ocenění v Itálii a v práci také doložila instruktivní ocenění vzorového bytu s garáží na předměstí Říma v části Acilia (viz 17 Přílohy, příloha A, str. 75-102). Její diplomová práce má 102 stran a je úplná.
Zvolený přístup k řešení cíle diplomové práce A Studentka zvolila odpovědný a adekvátní přístup k řešení cíle diplomové práce: názorně popsala současný stav na italském trhu s nemovitostmi, vysvětlila základní pojmy a oceňovací metody včetně jejich použití v italské praxi a aplikovala je na příkladech.
Úroveň zpracování diplomové práce tj. originalita řešení, způsob zpracování podkladů, vstupních dat, použité metody B Diplomová práce je vypracována svědomitě a systematicky: krok za krokem seznamuje se způsoby oceňování v Itálii se zaměřením na byt a uvádí instruktivní postup pro ocenění bytu s použitím a objasněním italských předpisů. Množství různých faktorů ovlivňujících cenu bytu v Itálii v práci pro českého čtenáře zjednodušila a tvořivě zpřehlednila zavedením a pojmenováním osmi základních koeficientů (K1 - K8), jejichž výpočet na praktických příkladech ke každému z nich pohotově vysvětlila (str. 38-58), i když někdy (občasně) dobře míněný příklad není zcela bezchybný (např. příklad č. 1 - koeficient K1 na str. 42). Je škoda, že k velkému seznamu tabulek, obrázků, grafů a příloh na str. 70-74 studentka ještě pro snadnější orientaci v obsáhlé práci také nepřidala i čísla stran, na kterých se tyto jednotlivě v práci nachází.
Obtížnost a správnost řešení A Řešení pokládám za poměrně obtížné už proto, že sama orientace v oceňování a legislativě cizího státu (v Itálii) nese řadu těžkostí i rizik spojenou s potřebou jazykových překladů - základním pojmoslovím počínaje a jednoznačným a správným pochopením způsobů a postupů při oceňování konče, zejména pak s ohledem na přece jenom menší zkušenosti, praxi i odlišnou mentalitu a zvyklosti zahraničního prostředí. Studentka zde odvedla velmi dobrou práci.
Přínos pro praktické i teoretické využití A Diplomová práce přinesla charakteristiku a přehledný popis způsobů a postupů při oceňování zejména bytů v Itálii. Tím dává nejen všeobecný přehled o jejich oceňování v této zemi a o situaci na italském realitním trhu s byty, ale zároveň přináší i možnou inspiraci domácím znalcům pro postupy při oceňování bytů v tuzemsku.
Odborná jazyková úroveň B Diplomová práce je vypracována v českém jazyce a i když pojednává o způsobech oceňování bytů v Itálii, takže studentka musela originální odborné pojmosloví a výrazivo překládat, transformovat či přiřazovat adekvátním českým výrazům, je odborná jazyková úroveň práce velmi dobrá.
Písemná a grafická úprava tj. text, grafy, tabulky A Předložená diplomová práce je vypracována úhledně a pečlivě, zkrátka na velmi dobré estetické úrovni. Text práce je výrazně a přehledně členěn, barevné koláčové a sloupcové grafy jsou lapidární a instruktivní, tabulky přehledné a téměř 50 barevných fotografií technicky vyrovnaného a jednotného provedení podává jednoznačnou představu o vybavení a stavu 10 srovnávacích bytů v Římě, které slouží k určení průměrné jednotkové ceny k vzorovému alternativnímu ocenění bytu s garáží v římské části Acilia několika metodami.
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 36872