MAŇAS, S. Více-výstupové aktivní bloky a jejich aplikace v proudovém módu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2010.

Posudky

Posudek vedoucího

Šotner, Roman

Práce měla pojednávat o více-výstupových aktivních blocích a jejich aplikacích, ale student se zaměřil pouze na jeden a to více-výstupový proudový konvejor druhé generace, který je podle něj asi nejvhodnější. Mohl ale alespoň uvést poznámku o existenci dalších typů, jejich zběžný přehled a popis. Po této stránce jsem si od práce sliboval více (např. proudové sledovače a další prvky s více výstupy). Byl vytvořen model aktivního bloku s bipolárními trazistory komerčně dostupných tranzistorových polí, který detailněji analyzoval a jeho behaviorální model 3. úrovně s řízenými zdroji. Aktivní blok použil v několika aplikacích filtrů a oscilátorů. U některých využil možnosti řízení odporu proudového vstupu konvejoru (pomocí Ib proudu struktury) k elektronickému nastavování parametrů aplikace. Jedna aplikace oscilátoru je ověřena i prakticky. Práce poskytuje celkem vyčerpávajícím způsobem množství informací. Je zde trochu zmatku v uspořádání a návrhu aplikací, místy jsou zbytečné chyby a matoucí tvrzení ze zbrklosti a nepozornosti. Např. vztah (73) není v tomto tvaru char. rovnice a je chybně a vztah (75) je opět chybně. Dále je zde několik překlepů a neobratných slovních fomulací. Student využíval konzultace velmi pravidelně, práci věnoval vysoké nasazení, ale jeho reakce na podněty z mojí strany byly celkem pomalé a moc mne nepřesvědčil o schopnosti samostatně řešit složitější problémy. Navrhuji hodnocení D/65b.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění zadání D 30/50
Aktivita během řešení a zpracování práce (práce s literaturou, využívání konzultací, atd.) A 20/20
Formální zpracování práce E 10/20
Využití literatury E 5/10
Navrhovaná známka
D
Body
65

Posudek oponenta

Jeřábek, Jan

Práce se zaměřuje především na analýzu tří filtračních zapojení a dvou oscilátorů, jejichž struktury byly převzaty z literatury. Všechny zapojení využívají jako aktivní prvek MO-CCII, o němž je pojednáno v teoretické části. Student však zcela opomněl další aktivní prvky, kterým se měl dle zadání práce věnovat. V práci postrádám alespoň stručný teoretický výklad k probírané problematice (kmitočtové filtry, oscilátory, citlivostní funkce). Student poměrně často v praktické části využívá pojmů "pravděpodobně" a "přibližně". V práci se občas vyskytují nepřesnosti a nejasnosti, např. v rovnici (5) se vyskytuje Rx, přestože ve vztazích, z kterých je (5) odvozeno, se Rx nevyskytuje. Ve schématech zapojení, uvedených v práci, není příliš vhodné uvádět pomocné součástky (např. obr. 27). Spíše než opakování dílčích závěrů k jednotlivým zapojením bych v závěru práce očekával o něco větší nadhled a celkové zhodnocení. Pozitivně hodnotím ověření vlastností jednoho z oscilátorů praktickou realizací. Z formálního hlediska je práce celkem v pořádku, lze nalézt pouze méně významné prohřešky, jako jsou rozsypaný obsah práce, různé tvary zápisu přenosových funkcí, nepříliš dobře čitelné grafické závislosti apod.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání E 10/20
Odborná úroveň práce C 35/50
Interpretace výsledků a jejich diskuse C 15/20
Formální zpracování práce C 7/10
Navrhovaná známka
D
Body
67

Otázky

eVSKP id 30980