MATUŠTÍK, D. Parametrická analýza zvuků [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2010.

Posudky

Posudek vedoucího

Zelinka, Petr

Cílem práce bylo popsat existující metody parametrické analýzy a jednoduché klasifikace zvuků a provést jejich aplikaci na automatické rozpoznávání zvuku spreje od běžných ruchů městského prostředí. Student na základě prostudované literatury popsal metody zpracování a parametrizace signálu v časové a frekvenční oblasti. Pro účely klasifikce bylo využito Gaussovských směsových modelů a Bayesovského rozhodovacího pravidla. V rámci praktické části práce byly pořízeny nahrávky sprejů a běžných ruchů městského prostředí. Na základě těchto nahrávek student vytvořil statistické modely a otestoval funkci jednoduchého klasifikátoru. Zadání práce bylo splněno, klasifikátor však zůstal jen v nejjednodušším provedení. Práce mohla dosáhnout vyšší úrovně, kdyby se jí student věnoval soustavněji. Formální zpracování bakalářské práce vykazuje některé nedostatky jako např. nízká kvalita obrázků, nekonzistentní formátování symbolů a celkově nízká slohová úroveň. Popis vytvořeného software není příliš přehledný a pro nezasvěceného může být hůře srozumitelný. Pochválit lze nadstandardní iniciativu při obstarávání zdrojových nahrávek a zformulování vlastní úpravy MFCC koeficientů vhodné pro parametrizaci zvuků spreje.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění zadání A 45/50
Aktivita během řešení a zpracování práce (práce s literaturou, využívání konzultací, atd.) C 14/20
Formální zpracování práce D 12/20
Využití literatury C 7/10
Navrhovaná známka
C
Body
78

Posudek oponenta

Sigmund, Milan

Úspěšné vypracování bakalářské práce bylo závislé na databázi vhodných nahrávek, které si musel student sám pořídit. Poměrně velká část práce se věnuje ukázkám a popisu spektrogramů pořízených zvukových nahrávek. Jiná forma signálové analýzy není uvedena. Vzhledem k tomu, že vytvořený klasifikátor vychází z parametrického popisu signálů pomocí koeficientů MFCC, bylo by vhodné prezentovat rozdílnosti zkoumaných signálů také v této oblasti. V práci není dostatečně zdůvodněno, proč byly pro klasifikaci zvoleny právě koeficienty MFCC. Pro hodnocení úspěšnosti klasifikátoru nejsou uvedeny údaje o velikosti testovaných dat. Podkapitola 3.1 zbytečně uvádí obecné poznatky. Text práce vykazuje jen drobné formální nedostatky, jako např. proměnné nejsou psány šikmo, značení vztahů (4-2), (4-3) a (5-5) není běžné, literatura není citována jednotným stylem.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A 20/20
Odborná úroveň práce C 35/50
Interpretace výsledků a jejich diskuse C 15/20
Formální zpracování práce B 8/10
Navrhovaná známka
C
Body
78

Otázky

eVSKP id 30982